Hlavní obsah

Po hruškovém frgálu nadýchal alkohol, v jízdě mohl pokračovat

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Pozitivní dechovou zkoušku na alkohol mohou policisté v kraji slivovice na Valašsku tolerovat, pokud se řidič omluví za právě snědený hruškový frgál, v kraji oblíbený speciální koláč. Podmínkou ovšem je, že opakovaná zkouška po několika minutách je již negativní.

Článek

"Podobný případ se stal v úterý dopoledne, kdy dopravní policisté kontrolovali ve Vsetíně třiatřicetiletého řidiče. První zkouška ukázala na požití alkoholu, ale opakovaná zkouška už byla negativní. Ze zkušenosti dopravních policistů řidiči nadýchají například z hruškového frgálu, balíčku bonbonů nebo z některých léků,“ uvedla mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

„Kontroly na alkohol jsou časté. Během uplynulého víkendu zjistili policisté alkohol u osmi řidičů, což je poměrně vysoké číslo. V šesti případech se jednalo o přestupek a ve dvou o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Také v sobotu zastavili policisté řidičku, u které byla první dechová zkouška pozitivní a druhá negativní,“ popsala Javorková.

Půl promile z dechu spolucestujících

„Kolegové se při silničních kontrolách s tím, že řidič při první dechové zkoušce nadýchá malé množství alkoholu, setkávají často. Opakovaná zkouška potom alkohol nepotvrdí. Může to být tím, že řidič požil nějaké léky obsahující alkohol nebo ústní vodu. Nadýchat se dá podle policistů také z tyčinky Margot, z pralinek nebo z různého sladkého pečiva, například z plněných šátečků,“ řekla mluvčí.

„Jeden dopravní policista vzpomíná, že zastavil řidiče, který právě dojídal hruškový frgál – první zkouška na alkohol byla pozitivní 0,17 promile, druhá alkohol vyloučila. Kolegové se setkali i s tím, že řidič nadýchal z alkoholových výparů spolujezdců, a to půl promile,“ uvedla Javorková.

„Proto kolegové při dechové zkoušce řidiče vyzývají k vystoupení z vozidla a test na alkohol provádí venku. Pokud se ale řidiči jen vymlouvají, to policistům ukáže opakovaný test. Když je další zkouška negativní, řidiči mohou pokračovat v jízdě,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám