Hlavní obsah

Pithart se připojil ke kritice vyšetřování hospodářských kauz

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) se ve středu postavil za nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, která počátkem minulého týdne kritizovala průtahy ve vyšetřování případů závažné hospodářské kriminality. Benešová také dala najevo znepokojení, že od policie po její reorganizaci odcházejí experti, kteří se těmto případům věnovali.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Je dobře, že měla odvahu veřejně poukázat na průtahy a další nedostatky," ohradil se Pithart proti útokům některých politiků, novinářů a vysokých funkcionářů resortu vnitra na Benešovou. Zároveň zdůraznil, že právě tyto průtahy patří k příčinám poklesu mezinárodního hodnocení České republiky z hlediska korupce a hospodářské kriminality.

S nejvyšší státní zástupkyní se chtějí sejít premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross (oba ČSSD). Schůzka se uskuteční příští týden v pátek, uvedla Benešová.

Policejní reorganizace

Benešová upozornila například na zdlouhavé vyšetřování kauz Investiční a poštovní banky, Komerční banky či ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Vedení policie ale odmítlo tvrzení Benešové, že by stagnaci ve vyšetřování způsobila rozsáhlá policejní reorganizace. Při ní se sloučily do jednoho útvaru úřad finanční kriminality a útvar pro odhalování korupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám