Hlavní obsah

Kolář: vyšetřování velkých kauz není ohroženo

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezident Jiří Kolář se na včerejší tiskové konferenci ohradil proti zprávám o stagnaci či kolapsu vyšetřování korupce, závažné hospodářské a finanční kriminality. "Není možné zneklidňovat veřejnost tvrzením, že stagnuje, nebo že dokonce nastal kolaps vyšetřování. Není to pravda," zdůraznil Kolář.

Foto: Martin Tlustý

Markéta z Metal Kidz se pochlubila novým zvukovým snímačem přímo na svých houslích.

Článek

Policejní prezident Kolář na tiskové konferenci sdělil, že vyšetřování velkých kauz typu IPB nebo televize NOVA nestagnuje. Jeho náměstek Jaroslav Macháně upřesnil, že v současnosti se vyšetřováním zabývá devítičlenný tým Nova, z nich čtyři policisté vykonávají operativní činnost (odposlechy, sledování a podobně, pozn. red.).

"Vyšetřování podvodů při dovozu nafty a benzínu jihlavskou společností M5 vyšetřuje patnáctičlenný tým. Vyšetřování kauzy IPB vykonává jedenáctičlenný tým," řekl Macháně. Uvedl, že není rád, že v současnosti odchází z policejního sboru deset lidí z bývalého Úřadu finanční kriminalitu a ochranu státu. "Všichni neodcházejí kvůli reorganizaci. Někteří budou působit jako státní zástupci, nebo nastoupí na Generální inspekci ministerstva zahraničních věcí," dodal Macháně.

Kolář: tlaku musí policisté čelit

Bývalý ředitel Úřadu finanční kriminalitu a ochranu státu Martin Pavlík, který podal výpověď z policejní služby ale byl na tiskové konferenci policejního prezidenta přítomen, Právu sdělil, že ve vyšetřování mediálně sledovaných případů průtahy nejsou. "Problém je v jiných kauzách, kterých jsme jen loni evidovali více než sto dvacet," řekl Právu Pavlík.

Policejní prezident Kolář v této souvislosti na dotaz Práva odpověděl: "Nevylučuji to, ale ve velkých kauzách to není." K případu bývalého vyšetřovatele Václava Lásky, který tvrdil, že byl ve vyšetřování závažných případů finanční kriminality vystaven politickému nátlaku policejní prezident řekl, že policista takovým tlakům musí umět čelit. "Jsou tlaky zvenčí. patří mezi ně i média. Vyšetřovatel musí být na takové úrovni, aby jim dokázal čelit," zdůraznil Kolář.

Vedoucí oddělení vnitřních záležitostí ÚOKFK Vladimír Machala uvedl, že jedním z hlavních úkolů jeho práce bude vyšetřovatele chránit před vnějšími hrozbami. "Zažil jsem je na vlastní kůži. Vím o čem to je. Vím, co je třeba a jak na to," řekl Právu Machala.

Reklama

Výběr článků

Načítám