Hlavní obsah

Piráti se musí omluvit Legu za volební spot

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká pirátská strana se musí omluvit společnosti Lego za to, že použila její figurky ve svém předvolebním spotu ke krajským volbám v roce 2012. Loňský rozsudek pražského městského soudu potvrdil ve středu Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání pirátů.

Záběr ze sporného předvolebního spotu České pirátské strany

Článek

„Žaloba je důvodná z titulu ochrany práv majitele ochranné známky a dobré pověsti právnické osoby,“ řekl předseda odvolacího soudu Jiří Čurda. Piráti měli podle něj ze sporného spotu prospěch, protože ho bez vědomí společnosti použili za účelem získání voličů a potažmo získání finančních prostředků.

Piráti tak musí na internetu zveřejnit omluvu, zdržet se jakéhokoliv užívání figurek Lego a také firmě zaplatit soudní výlohy ve výši 47 tisíc korun.

Předvolební spot Vypustíme kaprům rybník Video: piráti.cz

Hračkářské firmě vadilo spojení s piráty i přílišná medializace případu.

„Nepřejeme si, aby s námi, naší značkou a figurkami byla spojována Česká pirátská strana. Vzbuzuje to nemístné asociace a zmatek mezi voliči,“ prohlásil právník firmy Karel Čermák s tím, že firma nechce spor nijak medializovat a ani jej nepovažuje za stěžejní.

Právník pirátů Filip Hajný ale pořád stál za názorem strany. „Strana si nemyslí, že by mělo být zakázáno takové používání figurek. Spot považujeme za umělecké vyjádření politického názoru na rozsah ochrany nehmotných statků,“ prohlásil Hajný, podle kterého je žaloba nedůvodným zásahem do svobody projevu.

Hajný připustil, že užitím figurek chtěla strana poukázat na jeden z bodů svého volebního programu, a sice kritiku státní politiky ochrany osobního vlastnictví.

Podle Čermáka jde ale o užití figurek v obchodním styku. „Pokud si s figurkami budou hrát politici na svých schůzích, proti tomu nic nemáme,“ prohlásil Čermák.

Reklama

Výběr článků

Načítám