Hlavní obsah

Pilot vrtulníku se v letu snažil zavřít dveře, pád stroje u Prahy nepřežili dva lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobřichovice

Příčinou loňské nehody ultralehkého vrtulníku u Dobřichovic nedaleko Prahy byla nepřiměřená reakce pilota na situaci, kdy se za letu otevřely nesprávně zavřené dveře na straně spolucestujícího. Pilot se je snažil zavřít a ztratil kontrolu nad řízením, což vedlo ke strmému klesání a nárazu do země.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Místo pádu vrtulníku

Článek

Vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Třiasedmdesátiletý pilot i jeho spolucestující nehodu nepřežili.

Událost se stala 30. března odpoledne na poli u Dobřichovic. Po mezipřistání a opětovném vzlétnutí zůstaly na levé straně u spolucestujícího špatně zavřené dveře, které se za letu pootevřely. Kritická situace nastala asi 50 vteřin po vzletu ve výšce zhruba 100 metrů.

U Prahy se zřítil vrtulník. Oběťmi jsou dva starší lidé

Krimi

Pilot se dveře pokusil zavřít. Pustil při tom páku řízení a naklonil se přes cestujícího, aby dosáhl na kliku. Páka se však samovolně, ale možná také pod tlakem nohy cestujícího, přesunula do spodní polohy, čímž se významně snížil výkon motoru a vrtulník přešel ze stoupání do klesání.

Foto: ZZS Středočeského kraje

Havarovaný vrtulník u Dobřichovic

Pohyb pilotova těla dopředu ovlivnil polohu těžiště, zároveň byla podle zprávy nechtěně potlačena páka cyklického řízení směrem dopředu. Tyto skutečnosti negativně ovlivnily činnost hlavního rotoru, který ztratil tah.

Policie otočila, za tragický pád vrtulníku v Plzni nikoho stíhat nebude

Krimi

Vrtulník se naklonil přídí k zemi a ve strmém klesání se několikrát otočil doprava kolem podélné osy. Pilot se zřejmě pokusil prudké klesání vybrat, ale nárazu do země již nedokázal zabránit.

Nehoda vrtulníku u DobřichovicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Pilot podle zprávy před letem nezkontroloval uzavření dveří a neadekvátně reagoval na situaci, která nastala. Pro let měl platnou kvalifikaci a byl zdravotně způsobilý. Podle vyšetřovatelů měl malé zkušenosti s létáním na tomto typu stroje a po doplnění paliva neaktualizoval záznamy o jeho množství.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Místo pádu vrtulníku

Vrtulník byl podle zprávy také přetížený, pohonná jednotka ale pracovala normálně a všechny prvky řízení byly funkční. Veškerá poškození vznikla až po nárazu do země.

Reklama

Související články

Na letišti v Hradci spadl vrtulník

Všechny složky integrovaného záchranného systému vyrazily v úterý po půl deváté večer na letiště v Hradci Králové. Při přistání tu došlo k pádu malého...

Výběr článků

Načítám