Hlavní obsah

Picek: O sledování Nečasové jsem nevěděl

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Někdejší dlouholetý náčelník Generálního štábu a bývalý ministr obrany Vlastimil Picek ve čtvrtek u soudu uvedl, že nevěděl o sledování Radky Nečasové ani nepodepsal rozkaz ke sledování. Odmítl také jakékoli tlaky či možné ohrožení v souvislosti se zakázkou na pronájem švédských letadel Gripen české armádě, které připustil expremiér Petr Nečas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Picek přichází k Obvodnímu soud pro Prahu 1.

Článek

Picek u soudu popřel, že by věděl cokoli o možném sledování první premiérovy manželky Radky Nečasové vojenskými rozvědčíky na přelomu října a listopadu 2012 či o zprostředkování sledování dvou pracovníků Úřadu vlády z března 2013.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Právě za to stojí před soudem trojice bývalých vysokých funkcionářů této tajné služby a jako hlavní obžalovaná nynější Nečasova manželka Jana (dříve Nagyová).

„O těch záležitostech jsem nevěděl ani jsem nepodepsal žádný příkaz ke sledování osob a věcí podle zákona o Vojenském zpravodajství. Neslyšel jsem, že by tam něco takového probíhalo, a nevěděl jsem o tom,“ řekl soudu Picek.

Na dotaz žalobce pak doplnil, že mu nebyla předložena ani žádná žádost o sledování.

Tlaky kvůli gripenům necítil

Picek prý neslyšel ani nic o tom, že by nějaké nebezpečí na podzim 2012 hrozilo tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi a jeho rodině. Picek přitom měl v té době jako náměstek ministra obrany tendr na gripeny na starosti.

Pickovu výpověď kvitovali především státní zástupci. „Pro nás bylo zásadní, že se svědek vyjádřil, že neví o žádné hrozbě, která by v minulosti hrozila jak předsedovi vlády, tak jeho rodině,“ podotkl žalobce Rostislav Bajger.

O údajném ohrožení Nečase a jeho příbuzných hovoří v rámci své obhajoby obžalovaní bývalí šéfové Vojenského zpravodajství v čele s Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou. Premiér měl podle prvního z nich požádat o pomoc vojenské rozvědčíky právě kvůli obavám kvůli tlakům při vyjednávání zakázky na gripeny. Sám Nečas to podle informací Práva připustil při svém středečním výslechu u Obvodního soudu pro Prahu 1, který kauzu údajného zneužití vojenské tajné služby projednává.

A ten hovořil jednoznačně jak v jednací síni, tak následně s novináři, když se ho ptali, zda věděl o možné hrozbě premiérovi Nečasovi. „Nevěděl jsem o tom. Necítil jsem žádné tlaky, i když jsem se intenzivně věnoval tomu dohadování se švédskou stranou. Nikdy jsem nic necítil a nebyl jsem o tom informován,“ řekl po svém výslechu Picek s tím, že se mu ani Nečas s ničím podobným nesvěřil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám