Hlavní obsah

Perverzního kněze ze Želivského kláštera bude řešit Vatikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svoje perverzní chování už jeden trest dostal. Po podmínce, kterou si tento měsíc u soudu vyslechl za sexuální hrátky, kdy uřízl muži z Chebska část genitálií, čeká kněze Tomáše Plavnického ze Želivského kláštera ještě proces v církvi. Na jeho konci Vatikán rozhodne, jestli je šestatřicetiletý absolvent teologické fakulty dále hoden kněžského roucha.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný kněz u soudu.

Článek

Aktuálně se řeší jeho propuštění z řádu premonstrátů. „Vzhledem k závažnosti trestného činu a vzniklému pohoršení není příliš pravděpodobné, že by mezi námi zůstal,“ řekl Právu představený Želivského kláštera Tadeáš Robert Spišák.

Podle něj se nyní čeká na konečné stanovisko generálního opata komunity.

Jde o nejvyšší trest, který lze knězi vůbec udělit. V českém prostředí je to ojedinělá záležitost
Libor Botek, soudní vikář

„Už dostal podklady, a to rozsudek trestního soudu, dále posudky lékařů a odborníků. Po prostudování všech materiálů a po poradě s naší kanonií se jednoznačně vyslovil pro vyloučení z řádu,“ sdělil Spišák.

Pak zbývá vydat propouštěcí dekret, který potvrzuje speciální úřad pro řeholníky ve Vatikánu.

Ten nejspíš také rozhodne, zda Plavnický dostane vyhazov i z duchovního stavu.

Sadista a nekrofil, řekli znalci o stíhaném knězi

Krimi

„Jde o nejvyšší trest, který lze knězi vůbec udělit. V českém prostředí je to ojedinělá záležitost,“ zdůraznil odborník na církevní právo a soudní vikář Libor Botek. Kdy by mohl padnout verdikt, nedokáže odhadnout.

„Nemusí to ale trvat příliš dlouho. Je tlak, aby kauzy byly vyřešeny rychle,“ pokračoval soudní vikář.

Chování Plavnického hodnotí jako závažné. „V prvé řadě nejde o žádný banální trestný čin. Navíc se nejednalo o jednorázové pochybení, ale o důsledek životního stylu, který byl v rozporu s kněžskou službou a skončil popsaným extrémním projevem,“ reagoval Botek.

Upozornil na to, že i přes případné vyloučení z duchovního stavu zůstane Plavnický knězem.

„Platně přijaté svěcení nelze podle církevního práva zrušit. Je však zbaven všech oprávnění, závazků a funkcí, které z jeho kněžství vyplývaly. Z pohledu práva katolické církve se jedná o trvalý trest,“ vysvětlil.

Biskup nobelista potrestán za zneužívání

Evropa

Za trestný čin neoprávněného odebrání lidského orgánu vyměřil plzeňský krajský soud Plavnickému čtyřletou podmínku a nařídil mu ústavní sexuologickou léčbu. Podle znalců trpí sexuálním sadismem a nekrofilií. Případ se stal loni v srpnu.

„Obžalovaný po předchozí domluvě přijel do bydliště poškozeného za účelem sadomasochistických sexuálních praktik. Poté provedl řez, kterým mu odebral levé varle,“ uvedla soudkyně Lucie Bočková.

Sám Plavnický to nepopíral. „Zpočátku to bylo povrchové řezání. Když v oblasti genitálií vznikla rána, vložil si do ní poškozený prst a pořád mluvil o tom, že chce varle pryč. Potom docházelo k dalšímu řezání,“ vypověděl kněz.

Přiznal také, že je homosexuál. Podle závěru psychiatrů dlouhodobě žije v rozporu se zásadami své profese.

„Jeho jednání bylo motivované se­xuální touhou. Vzrušuje ho působení bolesti na sexuálních objektech. Vzhledem k poruše osobnosti je náprava nejistá,“ shodli se odborníci. Zároveň upozornili, že jeho pobyt na svobodě je s ohledem na stanovenou diagnózu nebezpečný.

Našli stovky skalpelů

Při domovní prohlídce našli detektivové u Plavnického, který bydlel v Želivském klášteře, krabici s více než stovkou skalpelů a dalších chirurgických nástrojů, desítky injekčních stříkaček, gumových rukavic a několik litrů dezinfekce.

Dále objevili papírky s poznámkami jako „rychlé uspokojení se vzrušením – hodně nebezpečné“, „posouvání hranic“ či „hrdinství bez hranic“.

Podle zjištění Práva zastával Plavnický funkci ve statutárním orgánu církevní instituce, působil také jako koordinátor vnějších a vnitřních vztahů Želivského kláštera.

„Jeho pracovní morálka byla bezproblémová. Jedná se o přátelského, korektního a zodpovědného člověka,“ stojí ve zprávě vedení kláštera, která je součástí trestního spisu.

Italský kněz odsloužil mši s nafukovací matrací místo oltáře

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám