Hlavní obsah

Pendolino srazilo mladíka, který šel po trati

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Vážná zranění utrpěl v sobotu v podvečer nedaleko olomouckého hlavního vlakového nádraží dvaadvacetiletý mladík, kterého srazil rychlovlak Pendolino. Muž se pohyboval v blízkosti kolejí, strojvedoucí nedokázal střetu přes veškeré úsilí zabránit, řekl mluvčí Český drah Ondřej Kubala.

Článek

Nehoda se odehrála v 17:45 na trati směrem z Olomouce na Přerov. Mladík se střetl s rychlovlakem mířícím na Ostravu. "Podle našich informací šel po kolejích. Strojvůdce muže uviděl, vlak už ale nemohl dobrzdit. Důležité bylo to, že si střetu všiml a ihned zajistil pomoc," řekl náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Podle Kubaly nehoda provoz na trati výrazněji neomezila. "Zcela mimo provoz byla jen chvíli. Pak bylo možné využít druhou traťovou kolej," uvedl mluvčí ČD.

Pendolino provází smůla

Vlak Pendolino mířící z Prahy do Ostravy vykolejil na začátku prosince před pražskými Dolními Počernicemi při rychlosti 100 km/h. Souprava zastavila po ujetí asi 400 metrů. Příčinou vykolejení byla pravděpodobně prasklá kolejnice.

Pendolino však provází od jeho nasazení do provozu neustálé problémy a smůla. české dráhy například pochybily, když Emerson Fittipaldi, Erik Janiš a Tomáš Enge řídili 11. listopadu 2007 rychlovlak Českých drah (ČD) Pendolino SuperCity na trati z Prahy do Vídně.

"To je názor drážní inspekce, která nikdy neprokázala že Fittipladi řídil Pendolino. Podle nás on nikdy Pendolino neřídil a nikdy jsme cestující ani bezpečnost neohrozili. Celá věc je u Drážního úřadu, který bude rozhodovat," řekl Novinkám Kubala.

Český nejrychlejší vlak však problémy dělal i sám, když jeho elektronika několikrát sama hlásila chybu a cestující tak museli jezdit náhradními spoji. Tyto problémy však provázely Pendolino při jeho začátcích. Vyřešil je tehdy jeho výrobce, společnost Alstom.

Vlak si však i vybral několikrát velkou smůlu, když už za svou krátkou dobu provozu stačil srazit několik lidí a také se srazit s nákladním automobilem na přejezdu.

Reklama

Související články

Pendolino v Pardubicích přejelo muže

Riskantní přecházení kolejiště stálo v úterý krátce před 13. hodinou život čtyřicetiletého muže, kterého srazil v blízkosti železniční stanice Pardubičky...

Pendolino zabilo u Prahy muže

V pátek odpoledne srazil vlak Pendolino na trati mezi Prahou - Běchovicemi a Úvaly u Prahy člověka. Ten na místě podlehl vážným zraněním. Souprava stojí stále...

Počernice vyděsila víkendová nehoda pendolina

Na místě sobotního vykolejení expresu Pendolino v Dolních Počernicích se usilovně pracovalo i v neděli. Několik desítek drážních zaměstnanců zde vyměňovalo...

Výběr článků

Načítám