Hlavní obsah

Pelta o odposleších: Prostě jsem takhle žvanil a už mi to zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý nejmocnější muž českého fotbalu Miroslav Pelta vysvětloval ve čtvrtek u pražského městského soudu záznamy z odposlechů z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se v roce 2017 scházel s tehdejší náměstkyní na ministerstvu školství Simonou Kratochvílovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Městský soud v Praze 2. února 2023 znovu projednával kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Na snímku Miroslav Pelta.

Článek

„Já jsem třeba takhle mluvil o řadě politiků, ale nemělo to žádné následné kroky. O někom jsem třeba řekl, že je mafiánka, o druhém, že je lojza, ale já jsem takhle prostě žvanil, a to už mi takhle asi zůstane,“ uvedl někdejší šéf českého fotbalu a dlouholetý majitel prvoligového FK Jablonec.

Pelta i Kratochvílová tento týden znovu usedli na lavici obžalovaných v kauze údajně zmanipulovaných stamilionových sportovních dotací.

Soudní senát vedený Lenkou Cihlářovou už je jednou uznal v této kauze vinnými a předloni v listopadu uložil Peltovi trest šest let a Kratochvílové 6,5 roku vězení. Oběma byly uloženy vysoké peněžité sankce.

Obžalovaný Jansta trvá na tom, že ohledně dotací byl poradcem Valachové

Krimi

Podle tehdejšího rozsudku Pelta využil své osobní milenecké známosti s náměstkyní a ovlivňoval ji v roce 2017 zejména při jejich schůzkách ve zmíněném odposlouchávaném bytě v centru Prahy tak, aby poskytla dotace konkrétním předem vybraným žadatelům.

Jenže tento verdikt zrušil nadřízený odvolací pražský vrchní soud a vrátil případ zpět do hlavního líčení.

To nyní běží od pondělka a Pelta byl ve čtvrtek poslední z obžalovaných, kdo o případu znovu vypovídal. A stejně jako poprvé svou vinu odmítl, tak popřel také jakékoli ovlivňování v souvislosti s přidělováním dotací ministerstva.

Byl v šoku

Pelta připomněl, že se v té době stal gestorem jednoho z dotačních programů ministerstva, kterým ho určila tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Proto se také zajímal o to, kolik peněz z něj bude čerpáno. Odmítl tedy tvrzení obžaloby, že by získal předem nějak konspirativně a nezákonně informace od úředníků ministerstva o konkrétních částkách.

„Když jste šéfem nějakého programu, tak neřešíte nějakou mlčenlivost, jestli něco můžete anebo nemůžete vědět ohledně peněz a částek plus minus. Stavěli jsme ten sport v podstatě na nohy,“ uvedl Pelta s tím, že sport byl roky podfinancovaný a konečně to vypadalo, že se odbrzdil, když měl v roce 2017 dostat 6 miliard korun.

„Pak jsem byl v šoku, když jsem se dověděl ten výpočet, který udělal úřad. Žil jsem v tom, že ty prostředky jsou výrazně vyšší,“ vysvětloval Pelta, proč si poté telefonoval s Kratochvílovou a nyní rovněž obžalovaným tehdejším šéfem ministerského odboru sportu Zdeňkem Břízou.

Je to teprve poločas, řekl Pelta k nepravomocnému trestu šesti let vězení

Krimi

„V žádném případě nedošlo k nějakému ovlivňování. Jen jsem jim (Kratochvílové s Břízou) volal, že jsem v šoku z té částky, že jsem si myslel, že dostaneme daleko vyšší (přes 580 milionů),“ podotkl bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR).

„Žádné ovlivnění a žádný tlak nebyl. Měl jsem ten program jako gestor na starosti,“ bránil se Pelta s tím, že si myslí, že ohledně nějaké jeho viny „tam není vůbec co řešit“.

„Myslel jsem, že mě raní mrtvice, proto jsem pak začal být agresivní,“ vysvětloval Pelta své rozčilení v telefonu Kratochvílové.

„Nechápal jsem ten zásadní (peněžní) propad,“ doplnil s tím, že nešlo jen o tento telefonát, ale vše pak řešil na různých jednáních i v komisi, která peníze rozdělovala.

Slíbila a nesplnila

Byl prý dokonce i na ministerstvu, aby ten „zásah do našich práv“ řešil přímo s ministryní.

„Slíbila něco, co nesplnila,“ neskrýval rozhořčení Pelta s odkazem na to, že mu dřív Valachová sdělila, jak budou rozděleny finance získané z loterií, a že český fotbal z nich měl dostat takřka 31 procent.

„Ona řekla: ‚To zařídím já.‘ Ale to politické rozhodnutí nedodržela,“ poznamenal Pelta.

Valachová mu prý při rozhovoru slíbila nápravu. „Byla kyselá na to, že to úřad nezvládl administrativně,“ popsal Pelta soudu reakci ministryně, která pak podle něj vydala pokyny vůči podřízeným.

Soud zrušil Peltovi šestileté vězení, kauza dotací se bude řešit znovu

Krimi

Protože podle něj právě sama Valachová rozhodovala o tom, kolik peněz a do jakého programu jde.

Pelta rovněž přiblížil své angažmá ve vedení celé řady sportovních organizací, vedle šéfa českého fotbalu byl totiž navíc i místopředsedou České unie sportu a také Českého olympijského výboru.

„Říkalo se o mně: Míra má srdce a sociální smír,“ chlubil se Pelta, proč ho zvali do vedení těchto významných sdružení.

„Holky si nevedou špatně“

Rozhovořil se i o své pomoci pro Kratochvílovou ať už v podobě pronájmu zmíněného bytu na Senovážném náměstí, tak i voucheru na luxusní zahraniční odvolenou.

V obou případech ale popřel, že by něco z toho hradil on. Vše včetně vysokého nájmu 39 tisíc měsíčně i dovolené za 200 tisíc korun si podle něj zaplatila sama Kratochvílová.

„Myslím si, že jsem cítil z té rodiny, že jsou na tom dobře,“ poznamenal Pelta na dotaz soudu na adresu rodinných finančních poměrů své tehdejší milenky Kratochvílové, která je přitom vdaná, a to už 21 let.

O ní a Valachové si prý myslel, že na tom nejsou finančně špatně. „Říkal jsem si, že si holky nevedou špatně, protože chodily hezky oblečené,“ konstatoval Pelta.

Na adresu ministryně si ale na závěr své výpovědi neodpustil ostrou poznámku: „Paní Valachová měla jednu takovou vlastnost: Neudělala pro nikoho nic… Vyslechla si, slíbila, ale nic neudělala.“

Peltův výslech poté okomentoval další z obžalovaných předseda ČUS Miroslav Jansta, kterého původně soud předloni obžaloby zprostil, ale vrchní soud i tento verdikt zrušil.

„Míra (Pelta) je básník života,“ komentoval Jansta společné debaty s Peltou zachycené v odposleších, při kterých také řešili sportovní dotace.

Soudkyně dala podnět ke stíhání exministryně Valachové kvůli křivé výpovědi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám