Hlavní obsah

Pelta: Ať soud dopadne jakkoli, u mě to prohrála Valachová

U pražského městského soudu ve čtvrtek zazněly závěrečné řeči obžalovaných v kauze údajně zmanipulovaných stamilionových sportovních dotací. Nejkratší dobu, jen několik minut, a tentokrát bez vtipných bonmotů, hovořil bývalý šéf Fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta. Rozsudek zazní 27. dubna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Pelta (vlevo) během projednávání kauzy sportovních dotací. Uprostřed další aktér soudu Miroslav Jansta

Článek

„Sám za sebe chci říct, že jsem nikdy nejednal tak, abych někoho poškodil či zvýhodnil. Nejsem si vědom, že bych mohl ovlivnit dotační řízení, na to jsem malý pán, a nikdy jsem se o to nepokusil… Nikdy jsem nikomu nenabídl ani neposkytl úplatek,“ odmítl bývalý první muž českého fotbalu.

Míní, že veškeré doplnění dokazování vyznělo ve prospěch obžalovaných. „Cítím se stále nevinný, nejsem si vědom, že bych udělal něco protiprávního,“ popřel jakékoli nezákonnosti Pelta s tím, že je jen právní laik.

Na závěr dodal, že si přece jen neodpustí osobní poznámku. „Ať soud dopadne jakkoli, člověk, který u mě navždycky prohrál, je bývalá ministryně (školství) Kateřina Valachová,“ doplnil Pelta.

Státní zástupce trvá na devítiletém trestu pro Peltu

Krimi

Státní zástupce pro něj ve středu navrhl devítiletý trest a peněžitou sankci 25 milionů korun.

Lhala víc než dřív

Pelta nebyl jediný, kdo se pustil do kritiky této bývalé vysoké političky ČSSD, která v případu vystupuje jako svědkyně, jež obžalované během své devítihodinové výpovědi před soudem počátkem března označila za viníky, a dokonce za zločinné spolčení.

Nit suchou na ní nenechala její kdysi blízká podřízená a nyní obžalovaná exnáměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová, které se výslech Valachové z počátku března vůbec nelíbil.

„Valachová lhala v mnohem větší míře, než lhala předtím,“ podotkla s tím, že výpověď byla podle ní plná záměrných lží s cílem Kratochvílovou poškodit a očernit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Simona Kratochvílová před začátkem jednání Městského soudu v Praze

„Pod tíhou důkazů se její výpověď musí rozpadnout jako domeček z karet,“ má jasno Kratochvílová. Doplnila, že odmítá tvrzení Valachové o tom, že ji Kratochvílová zastrašovala.

„To, že hodila všechno na mě a že jí prý tolik lidí zničilo život, považuji za hluboké lidské a morální selhání,“ konstatovala obžalovaná, která se během závěrečné řeči ostře pustila i do práce žalobce Ondřeje Trčky a policie.

„Státní zástupce rozhoduje o mém životě, o životě mé rodiny, navrhuje mi deset let vězení, přitom jeho závěrečná řeč je plná lží,“ řekla pohnutým hlasem Kratochvílová a začala některé z nich vyjmenovávat.

„Nedávala jsem nikomu žádné pokyny, netlačila jsem na nikoho, také jsem nikoho neovlivňovala,“ odmítla pak tvrzení obžaloby s tím, že se cítí nevinná.

A v podobném duchu hovořil i její někdejší podřízený, bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza, který je v kauze rovněž obžalován. Výpověď Valachové označil za bizarní, podle něj mlžila a mluvila nepravdy.

„Nemohu se smířit s vykonstruovanými závěry obžaloby… Závěrem bych požádal soud o zrušení všech mých obvinění a obžaloby,“ podotkl Bříza.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá ministryně Kateřina Valachová u Městského soudu v Praze

Obžalovaný předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta v závěrečné řeči uvedl, že je překvapen z průběhu celého řízení a z toho, jakým způsobem se pracuje s odposlechy. Na základě nich podle něj vytvořil státní zástupce příběh.

„Vytvořil pohádku, že jsme kriminálníci, za to, že jsme upozornili na manipulaci,“ myslí si Jansta.

„Věřím, že bude zopakováno rozhodnutí z prvního soudního líčení,“ doufá Jansta, že soud rozhodne stejně jako poprvé, kdy tohoto obžalovaného i Českou unii sportu obžaloby zprostil.

Obžalovaným hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby a korupci až dvanáctileté tresty. Pražský městský soud už v této kauze jednou rozhodoval, když předloni v listopadu uznal Peltu a Kratochvílovou vinnými a uložil jim tresty šest, respektive 6,5 roku vězení, plus vysoké peněžité sankce.

Podle tehdejšího rozsudku Pelta využil své osobní milenecké známosti s náměstkyní a ovlivňoval ji zejména při jejich schůzkách v odposlouchávaném bytě tak, aby poskytla dotace konkrétním, předem vybraným žadatelům. Janstu, Břízu, Boháče a obě sportovní sdružení tehdy soud obžaloby zprostil.

Pelta o odposleších: Prostě jsem takhle žvanil a už mi to zůstane

Krimi

Soud zrušil Peltovi šestileté vězení, kauza dotací se bude řešit znovu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám