Hlavní obsah

Pečovatelce hrozí pět let za pomoc trpící pacientce

Právo, pch
JIHLAVA

Kauza pracovnice novoměstského Hospicového hnutí má pokračování: ženu, která podala onkologické pacientce silný opiát, policie obvinila. Mluvčí jihlavských policistů Jaroslava Slavíková Právu řekla, že obviněná si sdělení převzala minulý týden. Za držení omamných a psychotropních látek nyní hrozí pečovatelce až pět let vězení.

Článek

Pracovnice mobilního hospicu podala jihlavské klientce lék Sevredol, který může předepsat jen lékař. Obviněná na svoji obranu uvádí, že se tak stalo v momentě nouze a za vědomí rodiny. Nemocná totiž trpěla silnými bolestmi a ošetřující lékařka nebyla dosažitelná. Právě ošetřující lékařka později trestním oznámením celou kauzu rozpoutala.

Policisty zajímá především to, kde obviněná přísně evidovaný lék získala. K tomu se ale nikdo nevyjádřil. Zatímco úřady upozorňují na pochybení obviněné proti předpisům, lidé zainteresovaní v praktické péči o onkologické pacienty v terminálním stadiu se staví na stranu pracovnice hospicového hnutí. Tu plně podpořila i mateřská organizace.

Na obhajobu pečovatelky kromě mateřské organizace se vyslovila i prezidentka Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Marie Svatošová. Ta na webu http://hhv.nmnm.cz upozornila, že podobný případ byl jen otázkou času, protože léčba bolesti u onkologických pacientů je nedostatečná a zdůraznila, že obviněná pečovatelka udělala jen to, co opomenula ošetřující lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám