Hlavní obsah

Pardubický soud nechal přinést samopal přímo k hlavnímu líčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Tříletý trest vězení s pětiletou podmínkou. Takto relativně mírně potrestal krajský soud v Pardubicích pokus vraždy, kterého se vůči svému manželovi dopustila třiapadesátiletá žena z Pardubicka. Žena se také po celou zkušební dobu musí vyvarovat požívání jak alkoholických nápojů, tak omamných a psychotropních látek.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Policejní komisař demonstruje užití samopalu v soudní síni.

Článek

Soud zohlednil její dosavadní bezúhonnost, lítost i skutečnost, že poškozený nebyl zraněn. Než však senát vynesl verdikt, zkoumal každou podrobnost. Dokonce nechal přinést zbraň, z níž se střílelo, přímo do soudní síně a zkoumal její funkčnost.

„Jde o samonabíjecí pušku CZ 858 Tactical 4V, což je upravená, původně útočná puška vzor 58, schválená pro civilní užití v samonabíjecím režimu,“ popsal zbraň policejní komisař Vojtěch Němec.

Do soudní síně spolu se zbraní přinesl i sérii školních nábojů patřičné ráže, avšak bez zápalky či prachové náplně. I přesto byly pokusné výstřely směřovány proti zdi.

Kolegu z práce ubodal u Prahy třemi ranami, dostal osm let

Krimi

Cílem ukázky bylo zjistit či prověřit mechanismus spouště, zda lze vystřelit i při letmém pohybu. „Soud se nejprve přesvědčil, že je zbraň nestřelbyschopná. Poté měly možnost prověření její funkčnosti všechny strany soudního sporu,“ uvedl předseda senátu Jan Šlosar.

Střela proletěla dveřmi

Tuto manželovu legálně drženou zbraň vyndala obžalovaná loni v noci na 13. července okolo druhé hodiny na Pardubicku a z trezoru. Zbraň nabila a vystřelila proti manželovi, když se snažil otevřít prosklené dveře do ložnice za pomoci sekery, aby jí zbraň odebral. Nezastřelila ho vlastně jen náhodou. Střela prorazila skleněnou výplň dveří a uvízla ve zdi obývacího pokoje.

Podle soudních znalců byla v době činu v silné opilosti, navíc ten večer kouřila marihuanu.

„Netrpěla duševní poruchou, byla ale ve stavu těžké opilosti, která se projevuje zhoršenou motorikou, málo srozumitelnou řečí, vnímání nebývá změněno, ale některé detaily se nemusejí uchovat v paměťových stopách,“ konstatoval soudní znalec z oboru psychiatrie.

Češi drží více než milion zbraní. Přibývá i zbrojních průkazů

Domácí

„Vnímala například, že se za ní manžel dobývá, protože mu nechce otevřít, ale nevnímala, že to je z obavy o ni. Situaci vyhodnotila, že jí chce ublížit. Bylo to zkratkovité vyhodnocení. Neuměla to zanalyzovat,“ vysvětlil psychiatr.

Černá díra v hlavě

Ve své závěrečné řeči obžalovaná uvedla, že si na samotnou událost nepamatuje, ale že manželovi rozhodně nechtěla ublížit.

„Mám v hlavě černou díru. Jen ústřižky. Kdybych mu chtěla ublížit, mohla jsem to udělat pak, když za mnou přišel a stál tam. Do konce svého života to nepochopím, ale ublížit jsem mu nechtěla,“ řekla na závěr obžalovaná.

Její obhájce požadoval překvalifikování činu na pouhé nedovolené ozbrojování nebo na zabití ve stadiu pokusu. Státní zástupkyně navrhovala odsouzení za vraždu ve stadiu pokusu, ale výši trestu navrhovala pod zákonnou sazbou, která činí 10 až 18 let.

Rozsudek není dosud pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu k možnému podání odvolání.

Slováci mají psychotesty u zbraní už 13 let, v Česku nejsou kapacity

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám