Hlavní obsah

Parašutistovi spadl surf do areálu klatovské nemocnice

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

O velkém štěstí mohou hovořit lidé, kteří se ve středu kolem poledne procházeli areálem nemocnice v Klatovech. Před lékárnu spadl z nebe parašutistický kluzák připomínající snowboard. Pád více než metr dlouhého a třicet centimetrů širokého laminátového prkna vážícího necelých pět kilogramů, zbrzdila koruna stromu. Kluzák se pak svezl po kmeni na zem. Nikomu se nic nestalo.

Článek

Kluzák shodil ve výšce přibližně dvou kilometrů pětačtyřicetiletý parašutista poté, co se dostal do problémů kvůli rotaci. "Aktivoval padák na kluzáku, ale ten se kvůli technické závadě neotevřel. Přetrhlo se lanko mezi kluzákem a padákem," řekl policista Josef Švec z klatovského policejního ředitelství.

Případ dále vyšetřují kriminalisté. Zatím není jasné, jak budou případ kvalifikovat. "Faktem je, že nebyl nikdo zraněn a nejsou žádné škody na majetku. Na druhou stranu to tak ale je díky náhodě," dodal Švec.

Parašutista prováděl jednu z disciplín freestylového skákání skysurfing, při které skokan opouští letadlo s deskou podobnou snowboardu pevně připevněnou k nohám. Na ní pak během následného volného pádu surfuje po vzduchu a předvádí řadu vzdušných manévrů.

Skysurfing podle oslovených instruktorů parašutismu vyžaduje pečlivou přípravu. Špičkoví skysurfeři dělají ročně 500 a více seskoků na prkně a celkově mají na svém kontě tisícovky seskoků. V České republice je skysurfing teprve v začátcích a věnuje se mu jen několik skokanů.

Deska musí být vybavena záchranným padákem. Skokan ji musí bezpodmínečně odhodit, pokud se dostane do nekontrolovatelných otáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám