Hlavní obsah

Paraglidista spadl na hřebenech Krkonoš. Zázrakem přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paraglidista spadl ve středu odpoledne na hřebenech Krkonoš. Pád zázrakem skončil pouze lehkým zraněním dolní končetiny mladého muže na padákovém kluzáku. Kolize si vyžádala zásah hasičů, zdravotnických a horských záchranářů, kteří pro jistotu kvůli těžko dostupnému terénu zavolali vrtulník královéhradecké záchranky. Ten nakonec s paraglidistou neodletěl.

Foto: Hasiči Špindlerův Mlýn

Záchrana havarovaného paraglidisty.

Článek

Incident se odehrál v klidovém území mezi hřebenovou Vrbatovou boudou a rozcestím u Čtyř pánů, kde oficiálně není žádný letecký koridor určený pro padákové létání.

„Paraglidisté mají v národním parku vyčleněná místa startu a přistání. Nejbližší podobné lokality jsou v této oblasti ve Špindlerově Mlýně a Harrachově,“ přiblížil mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný, podle něhož muž na padáku neměl v nejpřísněji chráněné přírodní lokalitě co dělat.

Při kácení v Krkonoších zabil řidičku strom. Případ vyšetřuje GIBS

Krimi

„Musíme ovšem vzít v úvahu, že podmínky padákového létání nad Krkonošemi jsou velmi náročné. Pád do turistům zapovězeného území mohly způsobit vzdušné proudy, které tam paraglidistu neplánovaně dostaly,“ podotkl Drahný.

Paraglidisté by si přesto podle Drahného měli let podle možností předem naplánovat, aby se průletu nad klidovými územími vyhnuli. Už proto, aby k podobným incidentům nedocházelo.

Foto: Hasiči Špindlerův Mlýn

Záchrana havarovaného paraglidisty.

Paraglidisté leckdy podle ochranářů požadují větší prostor, než jim vzhledem k rozloze národního parku lze nabídnout.

„Problémy s nimi ale většinou nejsou. Částečně i proto, že jich není tolik jako snowboardistů a jiných vyznavačů různých sportovních aktivit,“ podotkl Drahný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám