Hlavní obsah

Palička šrotu ubodala druha

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Třemi ranami nožem do hrudníku zabila loni v červenci devětačtyřicetiletá Marta Racková z Hrádku na Rokycansku svého o 18 let mladšího druha. Žena, která třiadvacet let pracovala v železárnách jako palička šrotu, se v úterý před senátem Krajského soudu v Plzni bránila tím, že muže nechtěla zabít, ale jen mu pohrozit, aby už přestal terorizovat rodinu.

Foto: Chanson Trio CouCou (archiv)

Chanson Trio CouCou - Radka Rubešová, Petr Havlíček, Zdeněk Häckl a Martin Kudrna.

Článek

"Žena v opilosti a po předchozí hádce ve zlobném afektu napadla druha kuchyňským nožem se čtrnácticentimetrovou čepelí a usmrtila ho třemi ranami do levé části hrudníku. Muž na místě zemřel," konstatovala státní zástupkyně Jiřina Kokožková. Racková u soudu vypověděla, že jednatřicetiletý Jaroslav Baranec hodně pil alkohol a pak doma řádil.

"Fyzicky mě napadal stejně jako moji šestnáctiletou dceru. Měla jsem z něho strach. Dokázal mě tak zbít, že jsem nemohla několik týdnů ani vyjít mezi lidi ven, jak jsem byla samá modřina. Jednou mě dokonce i zlomil žebro. Nahlásila jsem to na městskou policii, a když se případ dostal před přestupkovou komisi, raději jsem to stáhla, protože mně vyhrožoval. Bála jsem se ho vyhodit z bytu, aby nám něco neudělal," vypovídala.

"Měla jsem smůlu na chlapy. První manžel byl alkoholik a všechny peníze propil, druhý muž také pil a navíc mě ještě mlátil. Když jsem se před čtyřmi roky seznámila s Barancem, tak se mi do toho vztahu moc nechtělo. Pak jsme se nějak do sebe zamilovali. Půl roku to byl krásný vztah. Potom se to zvrtlo, začal chlastat a napadal mě. Pokaždé, když se opil, jsem se bála, co bude," pokračovala drobná žena.

V den vraždy se pohádali

"Předtím jsme během dne vypili nějaké pivo a několikrát se poštěkali. Když jsme se vrátili kolem třiadvacáté hodiny domů, zase jsme se začali hádat. Dal mi velkou facku a potom praštil i dceru, která se mě zastala. Ta hned utekla na záchod. Já jsem muže povalila na gauč, šla jsem do kuchyně, kde jsem popadla nůž," vzlykavým hlasem popisovala žena, co předcházelo vlastnímu útoku.

S nožem v ruce si na něj obkročmo sedla. "Smál se mi, nadával a křičel, že ho stejně nepíchnu. Chtěla jsem mu jen pohrozit a pak, nevím proč, jsem ho několikrát bodla. Začal chroptět a pak zůstal nehybně ležet. Snažila jsem se mu dát umělé dýchání. Masírovala jsem mu srdce a přitom jsem ho prosila, aby neumíral. Dceru jsem mezitím poslala, aby zavolala sanitku," dodala obžalovaná.

Soud chce vyslechnout ještě další svědky a soudní znalce. Rozsudek by mohl být vynesen ve čtvrtek. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám