Hlavní obsah

Páleník podal v kauze Nagyová stížnost, obžaloba je prý velmi neurčitá

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Ondrej Páleník podal minulý týden prostřednictvím svého obhájce stížnost proti usnesení Obvodního soudu pro Prahu 1. Podle tohoto usnesení má jeho případ údajně nezákonného sledování v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) řešit ministerstvo obrany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník

Článek

Páleník s tím nesouhlasí, navíc úřad ministra Martina Stropnického (ANO) ani o něm nemůže nijak rozhodnout, protože už od října 2012 není vojákem. Ministerstvo ho tedy nemá právo vůbec trestat.

„To se (soudu) moc nepovedlo, to je pravda. Paní soudkyně napsala, že jsme pravděpodobně porušili zákon, ale že v tom nespatřuje ty trestné činy, z kterých jsme byli obviněni. Já jsem se ale proti tomu samozřejmě odvolal, protože jsem přesvědčen o tom, že jsem žádný zákon neporušil,“ řekl v pondělí Právu Páleník.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho slova upřesnil Páleníkův advokát Tomáš Sokol s tím, že podal za klienta stížnost k nadřízenému Městskému soudu v Praze.

Nevadí jim, že mě po třiceti letech služby pro stát takto vyhodili a vůbec je nezajímá, co se mnou bude,
Ondrej Páleník

„Namítáme, že obžaloba je naprosto neurčitá, pokud jde o popis skutku… Navrhujeme, aby to soud rovnou vrátil zpět do přípravného řízení (tedy ještě před podáním obžaloby, pozn. redakce),“ nastínil advokát.

Nesouhlasí s vyhazovem

Páleník byl v době loňského červnového zatčení a obvinění šéfem Správy státních hmotných rezerv, odkud ho ale kvůli kauze zneužití Vojenského zpravodajství odvolala současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Nyní podle svých slov působí v soukromém sektoru v bezpečnostní oblasti, ale zvažuje, že bude svůj nedobrovolný odchod ze státního úřadu řešit právní cestou.

„Pochopitelně se dá očekávat, že to takhle nenechám, protože vláda mě propustila nectíc presumpci neviny. Navíc mi to připadá divné v době, kdy někteří vládní politici mluví o tom, že nemohou lidi z bezpečnostní sféry propouštět. Že jim nevadí, že mě po třiceti letech služby pro stát takto vyhodili a vůbec je nezajímá, co se mnou bude,“ kritizoval Sobotkův kabinet Páleník.

Společně s ním předala koncem června soudkyně z Prahy 1 Helena Králová ministerstvu ­obrany ke správnímu řízení i věc Milana Kovandy, který od Páleníka převzal v říjnu 2012 funkci šéfa VZ. Ten ale stížnost nepodal a s usnesením soudu tedy fakticky souhlasil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Třetím ze stíhaných zpravodajců v kauze Nagyová byl Jan Pohůnek, který se fakticky staral o údajně nezákonné sledování nyní již bývalé manželky někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). U něj soud stíhání rovnou zastavil bez dalšího postoupení ke správnímu řízení.

Naopak sama Nagyová dostala za zorganizování sledování Radky Nečasové a poté ještě dvou zaměstnanců Úřadu vlády trestním příkazem roční podmínku.

Ani jedno usnesení soudkyně Králové však není pravomocné. Proti všem podali stížnost olomoučtí vrchní žalobci a věc tedy i kvůli tomu musí celou řešit městský soud. Navíc neplatí ani trest pro Nagyovou, tam podali odpor jak státní zástupci, tak sama obžalovaná, tudíž minimálně v jejím případě musí být nařízeno hlavní líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám