Hlavní obsah

Pacientovi v sousedním pokoji sundala kyslíkovou masku. Dostala sedm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil sedm let vězení sedmatřicetileté Petře Horváthové za opakovaný pokus o vraždu imobilního pacienta v pokoji ostravské nemocnice. Žena se několikrát pokusila sundat pacientovi z obličeje kyslíkovou masku a přivodit mu tak smrt udušením. Muž přežil jen díky všímavosti zdravotní sestry a lékaře. Horváthová, která má omezenu svéprávnost, tvrdí, že chtěla muže zachránit.

Foto: Petr Marek, Novinky

Petra Horváthová u olomouckého vrchního soudu

Článek

„Upozornila jsem nemocnici na to, že je vážně nemocná. Nevím, proč by měla jít sedět. Oni za všechno mohou,“ prohlásila ve středu u vrchního soudu matka a zároveň opatrovnice obžalované. „Už to nikdy neudělám,“ jen ze sebe vysoukala sama Horváthová. Na soud to ale nezabralo.

Vše se událo loni 9. června, kdy problémová pacientka interního oddělení ostravské nemocnice několikrát navštívila sousední pokoj, kde byl hospitalizován těžce nemocný pětaosmdesátiletý muž. Byl zcela imobilní, s nehybnými horními i dolními končetinami, a trvale připojen na oxygenoterapii, odkázán na pomoc personálu.

Horváthová ho neznala, vyhlédla si ho náhodně. Při jedné z návštěv mu sundala obličejovou masku. Přistihla ji ale sestra, která pacienta opět připojila na přívod kyslíku a ženu vyvedla z jeho pokoje. Za hodinu se ale žena do pokoje vrátila a zkusila to znovu, navíc muži do úst vsunula nemocniční igelitový plášť, který předtím sebrala na chodbě uklízečce.

Chtěla jsem ho zachránit, řekla obžalovaná žena, která pacienta odpojila od kyslíku

Krimi

Naštěstí si lékař všiml jejího vstupu do pokoje a ženu od pacienta odtrhl, přestože lékaře ignorovala a ve svém počínání pokračovala. Pak opět nasadil pacientovi masku a navýšil i přívod kyslíku. Zároveň Horváthovou odtáhl z pokoje ven, byť ta se tomu úporně bránila. Lékaře se snažila škrábat a kousat. Zpacifikoval ji až s pomocí zdravotních sester.

Žena je nyní pacientkou Psychiatrické nemocnice v Opavě. Přesný motiv jejího počínání se nepodařilo zjistit. U soudů nevypovídala. Policistům řekla, že pacienta chtěla zachránit. Proč mu sundala kyslíkovou masku, vysvětlit nedokázala.

Seniorka, která dusila polštářem spolupacientku v nemocnici, byla nepříčetná

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám