Hlavní obsah

Otrávila metanolem vlastní matku, dostala 18 let. Jen jsem jí tam toho trochu cmrndla, hájila se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Jihlava

Zákeřný způsob, jak sprovodit ze světa vlastní matku, zvolila šestatřicetiletá žena z Jihlavy. Své šedesátileté matce do pití nalila smrtící dávku metanolu. Pachatelka se u soudu hájila, že matce jen trochu metanolu „cmrndla“ do kávy, aby ji dostala na protialkoholní léčení. Krajský soud v Brně tomu ale neuvěřil a ženu poslal za vraždu na 18 let do vězení.

Žena, která otrávila matku metanolem, dostala 18 let vězení.Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

„Obžalovaná naplánovala vše potřebné pro usmrcení své matky. Objednala dvě litrové lahve s metylalkoholem, osobně je vyzvedla a pak při návštěvě matky jí podala nejméně 88 mililitrů metylalkoholu, poškozená posléze zemřela. Obžalovaná věděla, co činí a jaké bude mít podání látky důsledky. Jednala přitom v úmyslu se zbavit svých finančních závazků vůči poškozené,“ prohlásil předseda trestního senátu Miloš Žďárský.

K činu došlo loni na začátku února. Podle přesvědčení státního zástupce Jana Adama nalila žena metanol své matce do kávy. Předtím si přitom dlouze na internetu hledala, jak fungují různé jedy.

Říkala, že ji matka ničí život, že ji sere už dvacet let, že si přeje, aby máma chcípla
svědkyně

Žena se před soudem hájila, že šlo jen o chybu. „Udělala jsem chybu v afektu. Nechci o mámě mluvit špatně, ale asi jsem byla jediná, kdo se s ní nesoudil a neutekl od ní. Byla to alkoholička. Chtěla jsem ji jen dostat do léčebny,“ slzela před soudem. Nebezpečný metanol podle svých slov objednala původně na čištění parket.

Informace o různých jedech si zase hledala z praktických důvodů. U soudu řekla, že chystala masti, s kyanidem plánovala čistit mince a jedovaté rostliny ji zajímaly, protože její psi okusovali diefenbachii.

„Byla jsem u matky a byla jsem nešťastná, jak se opíjí, zase chtěla páchat sebevraždu. Udělali jsme si kafe, a když se máma otočila, tak jsem jí tam toho jen trochu cmrndla. Ale opravdu jen trochu, kdyby to bylo deci, jak je v obžalobě, tak to by přece cítila,“ dodala.

Hrozilo jí až doživotí

S matkou pak podle svých slov ještě poseděla a rozešly se s tím, že se druhý den vrhnou na parkety. „Přišla jsem, ale neotvírala, viděla jsem ale, že se v bytě rozsvítilo. Říkala jsem si, že asi trucuje nebo je opilá. Další den jsem se jí nemohla dovolat, pak jsme se dostali do bytu a našli jsme ji mrtvou,“ dodala.

Trochu jiný pohled nabídla jedna ze svědkyň. Té se žena svěřila, že její vztah s matkou není ideální. „Říkala, že jí matka ničí život, že ji sere už dvacet let, že si přeje, aby máma chcípla,“ popsala u soudu ženina kamarádka.

Státní zástupce navrhoval pro ženu trest 23 let vězení, přičemž podle trestního zákoníku jí hrozil až doživotní trest. „Dospěli jsme k závěru, že trest uložíme ještě v základní sazbě, do jisté míry se obžalovaná doznala. Na druhou stranu šlo o mnohahodinové umírání, slepota a smrt. Šlo tedy o trýznivý způsob,“ konstatoval soudce Žďárský.

Státní zástupce si po verdiktu nechal čas na rozmyšlenou pro případné odvolání. Stejně tak postupovala i sama obžalovaná.

Strach slábne, přibývá alkoholu bez označení

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám