Hlavní obsah

Otec feťáka bojoval se synem o život

Právo, Patrik Biskup

Je mu sedmadvacet. Nikde nepracuje, fetuje a pro peníze si ještě donedávna chodil k otci. Ten se ale rozhodl kohoutek financí zavřít a málem ho to stálo život. Dramatický příběh z Klatovska ukazuje, jak velké nebezpečí představují pro rodiče jejich dospělé děti závislé na drogách. Podle oslovených odborníků nejde o ojedinělý případ, což dokazují i policejní statistiky.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Mladíka z malé šumavské vesničky nyní státní zástupce žene k soudu za ublížení na zdraví. Podle obžaloby letos v březnu vnikl do domu otce a zaútočil na něj železnou tyčí. Napadenému muži se podařilo dostat ke střelné zbrani a syna s ní zahnat. „Měl jsem opravdu velký strach a útok jsem vnímal jako skutečné ohrožení života,“ přiznal policistům. Ze spisu plyne, že k incidentu došlo v obývacím pokoji.

Začal fetovat a chovat se agresivně. Vulgárně mi nadával a vyhrožoval fyzickým napadením

„Po otci sedícím na gauči mrštil ze vzdálenosti jednoho metru želenou tyč s hrotem, která naštěstí sklouzla po žebrech a napadeného nijak vážně nezranila,“ uvedl zdroj, který zná detaily případu. Podle něj útočník z domu utekl, až když otec tasil pistoli.

„Seděl jsem s přítelkyní v obýváku a povídali jsme si. V jednu chvíli mě upozornila na to, že přes okno zahlédla, že se venku někdo mihnul. Ještě se šla podívat, ale nikoho neviděla. Tak jsme to nechali plavat,“ vzpomínal muž na osudný večer. Po nějaké chvíli uslyšeli klapnout dveře.

Dealeři posílali drogy poštou. Balíčky prozradil zápach marihuany

Koktejl

„Zpozorněli jsme, ale než jsem se stačil postavit, objevil se v pokoji syn a hodil po mně železnou tyč. Trefil mě z boku do žebra, ale tyč naštěstí sjela. Okamžitě jsem se sápal po pistoli. Vzal jsem ji do ruky, a když ji syn uviděl, tak utekl,“ popisoval muž dramatické okamžiky.

Vážné problémy se synem začal mít podle svých slov před půlrokem. „Začal fetovat a chovat se agresivně. Vulgárně mi nadával a několikrát i vyhrožoval fyzickým napadením. Den před incidentem mi volal a chtěl peníze, které mu údajně dlužím. Když jsem mu řekl, že už zaplaceno dostal, odpověděl mi, že si to přijde těžce vybrat. Už jsem tušil, že mi něco provede,“ vypovídal muž.

Znalci potvrdili, že mladík nebyl v době útoku zcela příčetný. Jeho agresivní jednání má podle nich na svědomí psychóza, což je duševní porucha způsobená závislostí na psychotropních látkách.

K lékaři v Praze se chodilo pro opiáty jako do krámu, recepty psal za flašku i na mrtvé

Krimi

„Takový člověk je nevyzpytatelný i vůči svým blízkým. Od něj je možné očekávat překročení hranic v jakémkoliv směru. Jisti si před ní nemohou být ani vlastní rodiče,“ upozornil psycholog a soudní znalec Karel Bröckl.

Z policejních zdrojů Právo zjistilo, že počet případů vydírání rodičů drogově závislými potomky narůstá. „Snaží se z nich vymámit peníze různými způsoby. Od slibu odvykacího léčení přes příspěvek na jídlo až po vyhrožování násilím,“ uvedl kriminalista, který se touto problematikou zabývá.

Potvrdil, že často dojde skutečně až k fyzickému napadení. „Bohužel zpravidla to dopadne tak, že poškozený později stáhne souhlas s trestním stíháním rodinného příslušníka a případ končí odložením,“ uzavřel kriminalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám