Hlavní obsah

Otec a syn Pacovští jdou definitivně na 25 a 11 let do vězení

Právo, Petra Timoumiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud ve středu v odvolání potvrdil rozsudek českobudějovického soudu za trojnásobnou vraždu v Litvínovicích. Ladislav Pacovský si odpyká pětadvacetiletý trest, jeho syn John Pacovsky jedenáctiletý. Proti rozsudku je možné podat dovolání u Nejvyššího soudu.

Článek

Ladislav Pacovský, který byl poslán do věznice se zvýšenou ostrahou, je podle soudu zodpovědný za usmrcení Jana a Radka Sassmanových, John Pacovsky za usmrcení Rakušana Haralda Kampfera.

Johnova obhajoba trvala na jeho nevině, podle ní se John sice na místě činu vyskytoval, ale střelby se aktivně účastnit neměl. "Žádný ze svědků neviděl Johna střílet, všechny tři osoby zastřelil Ladislav," prohlásila u soudu obhájkyně Klára Slámová.

Vinu za usmrcení všech tří osob vzal již dříve na sebe Pacovský starší. "Syn nic neudělal. Je posílán do vězení za to, co nespáchal. Celý připad je od začátku vykonstruovaný. Situaci zmanipulovala českobudějovická policie, všechno je to teátr pro lidi," rozčiloval se.

"Vy se nerozhodujete podle svědomí a důkazů, ale podle toho, jak vám nařídí policie," osopil se na senát. "Jasně jsem uvedl, že my jsme byli napadeni, proto bychom měli být souzeni za nutnou obranu," doplnil Ladislav. Předseda senátu Jiří Lněnička mu pak vzal slovo, neboť Pacovský starší svůj projev prokládal větami v němčině.

John Pacovsky před vynesením rozsudku vinu odmítl. "Já osobně na nikoho nestřílel. Celá záležitost je tragická," sdělil. Vynesení verdiktu pak vyprovokovalo Ladislava Pacovského k hrubým slovním výpadkům.

Slámová: využijeme možnosti dovolání

Obhájkyně Slámová poté konstatovala, že nezbývá nic jiného než rozsudek respektovat. "Naše námitky ale zůstávají stejné. Využijeme všechny mimořádné prostředky, které se v této chvíli naskýtají, to znamená dovolání, ústavní stížnost a podnět ke stížnosti pro porušení zákona, protože žádný svědek neviděl Johna střílet a výtažky výpovědí neodpovídají tomu, co svědci skutečně říkali," reagovala Slámová na verdikt.

Zdůraznila, že Ladislav již při zadržení přiznal, že všechny tři osoby zabil on sám. "I John potvrdil, že je zastřelil otec," doplnila. "Pachatelem všech tří vražd je Ladislav Pacovský, nikoliv John," zopakovala obhájkyně.

Dovolání i ústavní stížnost připadá v úvahu rovněž v případě Ladislava Pacovského. "Rozsudek je nepochybně špatný," sdělil obhájce Tomáš Bouzek, který poukázal na podjatost soudu. Ta podle něj vyplývá z nevhodných výroků jak krajského soudu v Českých Budějovicích, tak soudu odvolacího. "Kdyby se odvolací soud skutečně zabýval námitkami, jak byly vzneseny v odvolání, musel by jim dát za pravdu." Nevhodné chování svého klienta přičetl Johnovým psychickým problémům. "Plně to odpovídá jeho zdravotnímu stavu tak, jak byl stanoven znalci," uvedl Bouzek.

Naopak státní zástupce byl s verdiktem spokojen. "Domnívám se, že rozhodnutí odpovídá zákonným hlediskům a výsledkům dokazování, z tohoto hlediska jsem s rozsudkem spokojen," sdělil.

Pacovští zastřelili tři oběti v červenci 2003 na ulici v obci Litvínovice v jihočeském kraji. Pacovský starší při hádce se známými své bývalé ženy z nelegálně držené pistole zastřelil Jana a Radka Sassmanovy. John Pacovsky rovněž z nelegálně držené zbraně pak vystřelil na Kampfera, příbuzného Sassmanových. Krajský soud Ladislava poslal do vězení na doživotí, syna odsoudil ke třináctiletému vězení. Nejvyšší soud rozsudek v únoru 2004 zrušil. Soud v Českých Budějovicích loni v listopadu původní verdikty snížil na 25 a 11 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Svědci neviděli syna Pacovského střílet

Dalšími výslechy utajovaných svědků, čtením listinných důkazů a projekcí videozáznamu z rekonstrukce činu, pokračovalo v úterý u Krajského soudu v Českých...

Výběr článků

Načítám