Hlavní obsah

Ostravský soud zprostil muže obvinění z pokusu o vraždu družky

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

S obrovskou úlevou a se slzami dojetí v očích odcházel v úterý z budovy ostravského soudu devětapadesátiletý Robert Burjański. Téměř dva roky žil kvůli obvinění z pokusu o vraždu s cejchem zločince. Soud ale nakonec dospěl k závěru, že jeho družka, kterou měl podle policie pobodat, si zranění s největší pravděpodobností způsobila sama. Muž od počátku tvrdil, že je nevinen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Robert Burjański u ostravského krajského soudu

Článek

Událost se stala v noci na 25. července roku 2015. Burjański se nejprve večer vrátil doma, a protože byl unavený a opilý, lehl si v obývacím pokoji na gauč a usnul. Nad ránem ho probudila dcera s tím, že matka leží v kaluži krve.

Po příjezdu záchranářů žena tvrdila, že se pobodala sama. Když ji pak ale v nemocnici vyslýchali policisté, úplně otočila. Řekla, že ji Burjański v minulosti fyzicky napadal a vše pak vyvrcholilo pobodáním.

Policie následně muže obvinila z pokusu o vraždu, protože zranění bylo velmi vážné. „Ke smrti nedošlo jen díky poskytnutí odborné lékařské pomoci,“ uvedla státní zástupkyně Šárka Miketová.

Obžalovaný už od počátku tvrdí, že by družce neublížil. „Nikdy bych ji nenapadl, neměl jsem k tomu žádný důvod,“ řekl. Postupně začala vycházet najevo řada zajímavých věcí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Robert Burjański u ostravského krajského soudu

Znalecký posudek ukázal, že zraněná žena je nevyrovnanou osobou, pro kterou pravda nic neznamená a která si realitu přizpůsobuje tak, aby z ní měla co největší užitek.

Svou výpověď žena změnila v okamžiku, kdy jí v nemocnici řekli, že kvůli pokusu o sebevraždu skončí na psychiatrii. Korunu všemu nasadil znalecký posudek, který ukázal, že všechny tři rány jsou velmi blízko u sebe a jsou navzájem rovnoběžné. „Podle znalkyně tato skutečnost nasvědčuje sebevražednému pokusu,“ řekla soudkyně Petra Hajdíková.

Zjištění, která vyšla najevo u soudu, byla tak jednoznačná, že se státní zástupkyně vzdala hned po vyhlášení rozsudku práva na odvolání. Rozsudek je proto již pravomocný.

Státní zástupkyně při odchodu ze soudní síně na dotaz novinářů řekla, že trestní stíhání nyní může hrozit ženě, která byla u soudu v pozici poškozené. V úvahu přichází obvinění pro křivé obvinění. „Nemohu to vyloučit,“ řekla státní zástupkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám