Hlavní obsah

Osahával chlapce v posteli i ve sprše. Vychovatel se u soudu zpovídá ze zneužívání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ze sexuálního zneužívání svěřenců se u krajského soudu v Plzni zpovídá muž, který deset pracoval jako vychovatel v dětském domově v Tachově. Chlapce podle obžaloby osahával na nahém těle, vybíral si přitom méně inteligentní svěřence. Muž vinu popírá, chlapci podle něj lžou.

Vychovatel čelí obvinění, že sexuálně zneužíval chovance dětského domova.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Když si ředitel dětského domova v Tachově Zdeněk Kropáč pozval na pohovor 11letého Erika, aby ho pokáral za to, že opakovaně naznačuje sexuální praktiky, tak mu z chlapcova vysvětlení doslova spadla brada.

„Když jsem mu vyčinil, že takové chování není normální, tak se rozbrečel s tím, že se mu to hrozně líbí a že je na to zvyklý od strejdy Jardy, který mu sahá na pindíka,“ vypověděl Kropáč v úterý před Krajský soudem v Plzni jako svědek v případu jeho podřízeného Jaroslava J., který je obžalovaný ze sexuálního zneužívání svých svěřenců.

S obžalovaným jsem byl do té doby natolik spokojený, že jsem prostě váhal tomu uvěřit.
Zdeněk Kropáč, ředitel Dětské domova Tachov

To byl také impulz k tomu, že šéf domova podal trestní oznámení. „Už předtím jsem měl indicie od jiného chovance, který o nevhodném chování vychovatele napsal v dopise. To jsem měl ale ještě pochybnosti o pravdivosti chlapcova tvrzení, protože s obžalovaným jsem byl do té doby natolik spokojený, že jsem prostě váhal tomu uvěřit, “ vypovídal Kropáč s tím, že to zpočátku považoval za jakousi formu chlapcovy pomsty vůči vychovateli, který byl na své svěřence přísný.

Když ale o podobné zkušenosti začal hovořit i druhý hoch, už tak přesvědčený o nevině vychovatele nebyl a šel vše oznámil na kriminálku.

Vybíral si méně inteligentní chlapce

Podle státního zástupce měl Jaroslav J. na přelomu loňského a letošního roku opakovaně zneužívat nejméně čtyři chlapce ve věku od 8 do 12 let. „V úmyslu uspokojit svůj pohlavní pud přišel za poškozeným do pokoje, sahal mu pod pyžamo na penis a hrál si s ním,“ popsal žalobce jeden z případů.

Británie má problém se znásilňujícími policisty

Evropa

Podobným způsobem se měl muž chovat k dalším chovancům, a to během sprchování. Státní zástupce upozornil na to, že obviněný muž zneužil svého postavení vychovatele, kdy ho chlapci byli zvyklí poslouchat. „Pokaždé je upozornil, že o tom nemají nikomu říkat,“ stojí v obžalobě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný u soudu (s rozostřeným obličejem napravo)

Podle spisu si Jaroslav J. vytipoval jedince, kteří se rozumově pohybují na hranici lehké mentální retardace. Ze spisu dále vyplývá, že znalci u vychovatele zjistili sexuální úchylku, a to homosexuální pedofilii.

Obžalovaný vychovatel vinu popřel. Tvrdil, že není žádný pedofil a že poškození lžou. „Osmdesát procent dětí tady si vymýšlí,“ prohlásil před soudem Jaroslav J., který pracuje v dětském domově více než 10 let. Z vychovatele se postupně vypracoval až na zástupce ředitele.

Dítě svého přítele zneužívala k perverzním hrátkám, půjde na pět let do vězení

Krimi

Další z pracovnic dětského domova Marie Křížová před soudem uvedla, že si Jaroslav J. nepřál, aby byla u dětí během jeho noční služby. „Překvapilo mě také, že tam chodí jen v trenýrkách. Jednou jsem si všimla, že takto spoře oblečený sedí večer s klukama v obýváku, jednoho z nich drží kolem ramen a druhou ruku má na jeho přirození,“ uvedla Křížová, která v domově pracuje jako noční asistentka.

Státní zástupce navrhuje pro Jaroslava J. trest tři roky vězení, desetiletý zákaz práce s dětmi a ochranné sexuologické léčení. Soud bude pokračovat výslechy soudních znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám