Hlavní obsah

Opilci na elektrokoloběžce se nelíbí neobvyklý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý trest se rozhodl uložit brněnský soudce Michal Kabelík muži, který se loni v červnu hnal opilý na elektrokoloběžce v protisměru tunelem po výpadovce k dálnici D1. Kromě podmínky a peněžitého trestu mu totiž zakázal pít alkohol před a při řízení jakéhokoli dopravního prostředku, tedy i kola nebo obyčejné koloběžky.

Muž na koloběžce jel v protisměru brněnským tunelemVideo: MP Brno

 
Článek

Notně opilý finanční poradce po vypití asi sedmi piv a pěti panáků tvrdého naskočil na sdílenou koloběžku loni 20. června nad ránem. Cestu domů si chtěl zkrátit najetím do Pisáreckého tunelu, který tvoří součást městského okruhu. Na výpadovce navíc kličkoval z pruhu do pruhu.

Jednalo se o bezostyšné, hazardérské a nepochopitelné jednání
Michal Kabelík, soudce

„Na elektrickém stroji dosahujícím rychlosti 30 km/hod. vyrazil nikoli jen na vozovku v Brně, ale dokonce na výpadovku umožňující nejvyšší povolenou rychlost 80 km/hod. Což ještě není vše, neboť po této komunikaci, po které ani nesmí jezdit, jel dokonce v protisměru. Ohrozil řadu řidičů, kteří mohli srazit nejen jej, ale v důsledku svého úleku a snahy zabránit hrozící kolizi mohli velmi snadno havarovat na zdi ohrazující vozovku v tunelu,“ popsal v rozsudku, který má Právo k dispozici, soudce Kabelík.

Muž kličkoval na koloběžce v protisměru brněnským tunelem. Auta musela brzdit

Krimi

Riskujícího opilce si všimla hlídka městské policie, které se muže podařilo zastavit hned za tunelem. Když dali strážníci koloběžkáři dýchnout, přístroj ukázal 2,2 promile alkoholu. Muž pak přiznal, že „to, že je něco špatně, si uvědomil až po spatření modrých majáků“.

Při vyšetřování pak svou vinu přiznal, ostatně těžko mohl zkoušet vytáčky, když celou jeho jízdu zaznamenaly kamery v tunelu.

Za obecné ohrožení z nedbalosti muže soud potrestal desetiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na dva roky, pokutou 50 tisíc korun a zákazem pití alkoholu. „Jeho jednání nelze nazvat klukovinou, jak poukazuje obhajoba, neboť se jednalo o naprosto bezostyšné hazardérské a rozumné mysli nepochopitelné jednání obžalovaného,“ zdůraznil soudce.

Hříšník se odvolal

Muži hrozilo až pět let vězení, podle Kabelíka ale nakonec stačila podmínka, finanční postih a k tomu zmíněný neobvyklý zákaz, muž si tak nesmí při vyjížďce na kole dát ani obligátní pivo na žízeň.

Opilý řidič v Michiganu přeletěl přes dálniční křižovatku, nic vážného se mu nestalo

AutoMoto

„Soud uložil obžalovanému omezení v podobě možného pohybu na jakémkoli dopravním prostředku po předchozím požití alkoholu, tedy například na jízdním kole a koloběžce, jejichž uživatelé v podstatě mají stejná práva a povinnosti jako řidiči motorových vozidel,“ převedl zákaz do právní řeči Kabelík.

Případ ale ještě není u konce, muž se totiž odvolal. Případ tak bude muset posoudit Krajský soud v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám