Hlavní obsah

Opilá způsobila nehodu, při níž zemřel policista. Případ projedná městský soud

Praha

Případ řidičky, která předloni v červenci způsobila v Praze nehodu, při níž zemřel policista, projedná pražský městský soud na konci března. Původně se jím zabýval obvodní soud, loni na podzim však rozhodl, že by mohlo být jednání ženy posouzeno přísněji. Vrchní soud v Praze následně potvrdil, že bude řidička souzena u městského soudu.

Při nehodě v Praze zemřel policistaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Jitka Rudovičová byla obžalována z usmrcení z nedbalosti, těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Podle obžaloby žena v ulici 5. května narazila do služebního vozu moravskoslezských policistů, kteří se vraceli z hlavního města. Při srážce zemřel jednatřicetiletý policista, jenž seděl na levém zadním sedadle. Další dva policisté – muž a žena – skončili s vážnými zraněními v nemocnici.

Policisté neměli šanci, popsal znalec smrtelnou nehodu opilé řidičky v Praze

Krimi

Podle obžaloby Rudovičová po nehodě nadýchala více než dvě promile, navíc při jízdě překročila povolenou rychlost. Na úseku, kde bylo povoleno jet rychlostí maximálně 80 kilometrů za hodinu, podle státního zástupce jela rychlostí zhruba 150 kilometrů za hodinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jitka Rudovičová obžalovaná kvůli tragické nehodě u Obvodního soudu pro Prahu 4

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Jana Petráková loni v listopadu rozhodla, že by mohl být případ posouzen jako obecné ohrožení, za které ženě může hrozit až patnáctileté vězení. Podle soudkyně to vyplynulo ze znaleckého posudku, který předložil právní zástupce poškozených.

Policie obvinila řidičku za nehodu, při níž zemřel policista

Krimi

Petráková uvedla, že k nehodě došlo tak, jak je popsáno v obžalobě, ze znaleckého zkoumání však vyplynulo, že při jízdě Rudovičová zrychlila až na rychlost 200 kilometrů za hodinu. V takto vysoké rychlosti podle ní obžalovaná těsně minula 12 vozidel. Soudkyně také připomněla, že řidič policejního vozidla neměl šanci na vzniklou situaci nijak reagovat.

Rudovičová loni v březnu u soudu přiznala, že řídila opilá, i to, že nehodu způsobila. Nebyla ale schopná se vyjádřit k tomu, jestli souhlasí s právní kvalifikací skutku, a je tedy odpovědná za smrt policisty.

Rodina zemřelého a zranění policisté po Rudovičové požadují téměř tři miliony korun. Žena jim už část peněz uhradila, soudu řekla, že se poškozeným bude snažit podle svých možností vyjít vstříc. Policista, který při nehodě zemřel, byl in memoriam povýšen do hodnosti praporčíka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám