Hlavní obsah

Odsouzený útočník opařil spoluvězně, dostal 10 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakub Janeczko (34), jenž byl odsouzen za pokus o vraždu, polil v plzeňské věznici muže vařící vodou. Krajský soud v Plzni mu za to v úterý uložil desetiletý trest. Podobný čin už přitom spáchal a dostal za něj devět let.

Soud s Jakubem Janeczkem, který polil spoluvězně horkou vodou.Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Podle obžaloby Janeczko ohřál v rychlovarné konvici vodu. Tu nalil Romanovi T., jenž seděl v kulturní místnosti, na hlavu a horní polovinu těla. „Způsobil mu tím opařeniny prvního a druhého stupně na dvaceti procentech těla,“ stojí ve spisu.

„Musel si být vědom, že když poškozeného polije horkou vodou, mohla být zranění daleko vážnější,“ zdůvodnil soudce Tomáš Bouček. „Obhajobě obžalovaného nevěříme, protože se dobrovolně zdržoval v přítomnosti poškozeného. Mohl se přece sebrat a odejít,“ dodal Bouček.

Podle senátu by měl být Janeczko izolovaný od společnosti. Trest bude vykonávat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný.

Janeczko v přípravném řízení uvedl, že mu Roman T. nabízel kávu a tabák výměnou za sex, což kategoricky odmítl. „Začalo to tím, že jsem ho poprosil o porci kávy. Při odchodu z cely mi sáhl na zadek. Řekl jsem mu, ať to nedělá, že je mi to nepříjemné,“ sdělil obviněný vyšetřovatelům.

Brutální i za mřížemi. Odsouzený násilník polévá spoluvězně vařící vodou

Krimi

Janeczko tvrdil, že řeč později přišla právě na sex, čímž se cítil ohrožený. Proto se chtěl spoluvězni pomstít.

Zpětně svého činu lituje. „Dostal jsem strach, proto jsem to udělal. Jednal jsem unáhleně. Je mi to teď líto,“ podotkl v úterý před soudem. Krátce doplnil, že poškozenému se osobně omluvil a také mu poslal dopis.

„Chtěl se dostat na Mírov“

Roman T. při výslechu vypověděl, že je invalida a má problémy se srdcem. Podle něj se chtěl Janeczko dostat z plzeňské věznice na Mírov, a tak udělal průšvih.

Důrazně odmítl, že by žádal po Janeczkovi sex. „Jsem odpůrce gayů. Všichni to o mně vědí,“ zdůraznil Roman T. kriminalistům.

Znalci se shodli, že Janeczkova náprava bude velmi obtížná. „Je impulzivní a emočně nestabilní. Má tendenci vinu přesouvat na druhé a svoji si nepřipouštět. K sobě je nekritický, méně disciplinovaný a s nedostatkem sebekázně,“ konstatovali psychiatři.

Ostatně za podobný případ už v květnu 2021 trest dostal. I tehdy se před ostravským senátem hájil podobně, že se cítil ohrožený. Muže opařil horkou vodou, protože se domníval, že ho nakazil vážnou chorobou.

Janeczko se dostal za mříže kvůli útoku na kamaráda, jehož podezíral, že má poměr s jeho přítelkyní. Když společně popíjeli, vrazil mu do hlavy šroubovák až po rukojeť.

Lékaři sice muže jako zázrakem zachránili, ale má doživotní následky. Za pokus vraždy dostal Janeczko v roce 2012 deset let.

Za opařenou holčičku soud zprostil viny jejího otce. Pozastavil se nad konstrukcí žaloby

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám