Hlavní obsah

Odposlech lze pořídit za pár korun

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V souvislosti s návrhem na zpřísnění trestů za nelegální odposlechy navrhuje ministr vnitra František Bublan zpřísnit také podmínky prodeje odposlouchávacích zařízení. "To by ale musel rovnou zakázat i prodej mnoha součástek v prodejnách elektro. Sestavit z nich obyčejnou ,štěnici' totiž trvá několik minut a náklady činí pár desítek korun," tvrdí Tomáš Havelka ze společnosti Odposlechy.cz.

Foto: ZUŠ Zlín

Přehlídka nabídne náhled do dramatického, výtvarného, hudebního i tanečního uměleckého světa

Článek

"Pan ministr by musel zakázat prodej kuchyňských nožů, protože s nimi může někdo zabít tchýni," nadsazuje Havelka. Díly, ze kterých lze sestavit odposlouchávací zařízení, jsou totiž také volně prodejné. Celkem slušné zařízení lze podle něj pořídit za čtyři sta korun. Prodej součástek řeší pouze obchodní zákoník. Statut odposlouchávacího zařízení navíc naprosto splňuje například bezdrátový mikrofón.

"To se můžeme vrátit před rok 1989, kdy se jejich prodej pečlivě evidoval," myslí si další odborník na odposlechy, který si nepřál být jmenován. Zákazu by pak měl podléhat i prodej tranzistorů, které jsou nedílnou součástí štěnic. Nejrozšířenější jsou rádiové odposlouchávací prostředky. Štěnice velikosti nehtu u palce přijde zhruba na dvě stě korun.

"Člověk přijde do kanceláře, malinkou věcičku přilípne pod stůl, odejde a venku si odposlech naladí na FM frekvenci na rádiu," prozradil odborník.

Zařízení lze koupit i přes internet

Vše závisí na legislativě. V současné době není problém jakékoliv odposlouchávací zařízení, i velkosti tužky, sehnat také prostřednictvím internetu. V České republice se odhalování odposlechů věnuje několik firem. Zhruba devadesát procent z nich pak veřejně prodej štěnic a dalšího zařízení nabízí.

Jde například o stavebnice, které jelikož nejsou homologované, porušují maximálně telekomunikační zákon. Firmu ale zatím nelze vinit z prodeje. Trestné je pak až zneužití zařízení. Obecně podle Havelky platí, že čím je dražší informace, kterou chce člověk získat, tím víc se do odposlechu investuje. Nízkofrekvenční zařízení může stát i několik miliónů korun.

Havelka navíc potvrdil, že odposlechu jako takovému nelze v podstatě zabránit. "Zákaz prodeje štěnic nic neřeší. Důležitá je prevence. V zemích evropské unie jsme unikum, co se týče nakládání s informacemi," poznamenal. Ve firmách - ale také státních institucích - není podle něj problém k jakékoliv informaci přijít.

"Listiny, diskety a další média se válejí na stolech zaměstnanců. Navíc je v kurzu infiltrace takzvaných lidských štěnic do podniků," uvedl Havelka. Speciálně vycvičený pracovník získá mnoho drahocenných informací i bez technického vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám