Hlavní obsah

Obžalovaný v případu rvačky na koupališti v Dubí k soudu opět bez omluvy nepřišel, rozsudek se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsudek v případu brutálního napadení mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku se opět odkládá. Stejně jako v úterý nedostavil se ani ve čtvrtek k hlavnímu líčení jeden z obžalovaných. Soud může zvážit policejní předvedení muže, který se ani neomluvil, nebo uvalení vazby. Novinářům to řekl předseda senátu Stanislav Řehola.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaní Radek Čonka a Michal Dunka (zády) v soudní síni.

Článek

Obžalobě čelí pět mužů a jedna žena, za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu jim hrozí až desetiletý trest. Všichni vinu odmítají.

Jedna ze svědkyň během prosincového hlavního líčení uvedla, že tři z obžalovaných pozná a dokáže je ztotožnit. Její výslech se tehdy konal bez přítomnosti obžalovaných, označit by je nyní měla prostřednictvím videokonference. Je tak nutná jejich účast.

Jeden z nich však k soudu nepřišel v úterý. „Soud to považuje za nedůvodné zmaření jednání a úmyslné se vyhnutí, nicméně Radek Čonka reagoval na předvolání a dnes přišel. Nedostavil se ale zase jiný z obžalovaných,“ uvedl soudce.

Mlátili ho hlava nehlava. Lynč mladíka na koupališti v Dubí je znovu před soudem

Krimi

Jeho bratr soudu sdělil, že mu od středečního večera nebylo dobře. „Máme nějakou informaci o jeho indispozici. Musíme ověřit, zda tomu tak je, zda doloží lékařskou zprávu,“ řekl Řehola, jenž další jednání nařídil na druhou polovinu dubna.

Zároveň připustil, že soud může nechat obžalovaného předvést policií, nebo na něj uvalit vazbu. Na účasti čtyř ze šesti obžalovaných soud trvá právě kvůli tomu, aby svědkyně mohla označit ty, které zná a pamatuje si je z rvačky na koupališti.

Obžalovaní měli podle státního zástupce v létě roku 2018 brutálně napadnout poškozeného, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti. Muž utrpěl středně těžké zranění.

Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že Jiří Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení. Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka a Radek Čonka a Dunková, dostali podmínku. Rostislav Drška se podle původního rozhodnutí okresního soudu protiprávního jednání nedopustil.

Ústecký krajský soud však loni v únoru vyhověl odvolání státního zastupitelství a tří z obžalovaných a původní rozsudek v celém rozsahu zrušil a soudu nižší instance nařídil, aby doplnil dokazování o výslechy některých svědků a provedl ztotožnění pachatelů činu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaného Demetera předvedla justiční stráž.

Demeter pobývá nyní ve vězení za jinou trestnou činnost, do soudní síně ho přivedla justiční stráž.

Jediná v případu obžalovaná žena, Žaneta Dunková, projevila při hlavním líčení v roce 2020 nad svým chováním lítost, další tři obžalovaní uvedli, že do mladíka jen strčili. Jeden přiznal, že mu dal facku.

Poškozeného Davida Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí Za hrdinství za záchranu lidského života.

Za krvavou rvačku na koupališti v Dubí padly dva tresty vězení a tři podmínky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám