Hlavní obsah

Za krvavou rvačku na koupališti v Dubí padly dva tresty vězení a tři podmínky

– Teolice • Aktualizováno

Teplický soud ve čtvrtek potrestal dvěma nepodmíněnými a třemi podmíněnými tresty obžalované v případu brutálního napadení mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku. Uznal je vinným z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Jedné ženě a pěti mužům hrozil až desetiletý pobyt za mřížemi.

Rozsudek v případu krvavé rvačky v DubíVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Soud uložil Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi roční vězení s ostrahou. Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka a Radek Čonka, dostali podmínku na dva roky.

Žaneta Dunková dostala podmínku na 18 měsíců za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování a peněžitý trest. U Rostislava Dršky soud usoudil, že se žádného protiprávního jednání nedopustil.

Rozsudek není pravomocný, Demeter i Dunka se odvolali. Původně byla šestice obžalovaná z pokusu o těžké ublížení na zdraví, stíhaným hrozil až desetiletý trest.

Sypaly se na mě rány, vypověděl zbitý mladík o napadení v Dubí

Krimi

„Rozhodování soudu nebylo jednoduché. K dispozici měl jen velmi málo objektivních důkazů. Záleželo především na výpovědích svědků a obžalovaných,“ řekl na úvod zdůvodnění svého verdiktu předseda senátu Stanislav Řehola.

Jeden ze svědků incidentu, který mezi prvními přispěchal napadenému na pomoc, před soudem vypověděl, že byl šokován brutalitou útoku. Obdobně hovořili i další předvolaní svědci. Neshodli se ale, kdo z obžalovaných a v jaké míře se do potyčky zapojil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hlavní líčení v kauze rvačky na koupališti (29. září 2020)

Incident se odehrál 7. srpna 2018. Jedna z návštěvnic koupaliště, poškozená, se tehdy rozhodla jít umravnit dítě, které podle spisu mimo jiné topilo vrstevníka. Do dění se zapojila kromě matky nevhodně se chovajícího dítěte také Dunková, která podle obžaloby začala ženu, jež dítě napomenula, napadat.

Do sporu se pak vložil další návštěvník koupaliště, David Michajlak, a snažil se ženy dostat od sebe. Další obžalovaní se pak rozhodli zakročit. Napadený muž skončil v nemocnici se středně těžkým zraněním.

Nepřehledná mela, popsali svědci krvavou rvačku na koupališti v Dubí. Obžalovaný jednání prospal

Krimi

Podle soudce nejsou důkazy, že by se Dunková zapojila i do napadení mladíka. Rovněž u ní přihlédl k tomu, že jako jediná projevila nad svým jednáním lítost a poškozeným se před soudem omluvila. „Projevila sebereflexi ke svému jednání," řekl soudce.

Ostatní obžalovaní, kromě Dršky, se ke kontaktu s Michajlakem doznali. „Všichni doznali, že do obžalovaného minimálně strčili," řekl Řehola.

Drška byl zproštěn obvinění, protože žádný důkaz nesvědčil o tom, že by někoho napadl. Naopak se snažil rvačce zabránit.

Mladík se na koupališti v Dubí zastal ženy, surově ho zbila skupina mužů

Krimi

Rozsudek si přišli vyslechnout tři obžalovaní, Michal Dunka, Čonka a Demeter. Roman Dunka se omluvil ze zdravotních důvodů. Dunková a Drška, kteří žijí dlouhodobě v Anglii, požádali již při zahájení procesu, aby se další jednání konala v jejich nepřítomnosti.

V Dubí se krátce po incidentu uskutečnila demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V souvislosti s protestní akcí příznivců krajní pravice policie trestně stíhá osm lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám