Hlavní obsah

Obžalovaní z útoku na mladíka na koupališti v Dubí k soudu nepřišli, předvede je policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva obžalovaní v případu napadení mladíka na koupališti v Dubí na Teplicku, Roman a Michal Dunkovi, se v pondělí ráno bez omluvy nedostavili k soudu. Obžalovaný Radek Čonka přišel pozdě. Soudce Stanislav Řehola odročil jednání na odpoledne, do té doby by oba obžalované měla zajistit policie a poté předvést do jednací síně. Soud chce vyslechnout svědkyni.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Jiří Demeter je ve vězení za jiné skutky. K soudu dorazil jako jediný včas.

Článek

Obžalovaný Jiří Demeter je ve vězení a Žaneta Dunková a Rostislav Drška dali souhlas s konáním jednání v jejich nepřítomnosti. Na účasti čtyř ze šesti obžalovaných soud trvá kvůli tomu, aby svědkyně mohla identifikovat ty, kteří se podle ní do rvačky na koupališti zapojili.

Obžalobě čelí pět mužů a jedna žena, za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu jim hrozí až desetiletý trest. Všichni vinu odmítají.

Dva ho drželi, každý za jednu ruku, a další mu nakládali pěstmi do břicha a obličeje
svědkyně incidentu

Podle obžaloby měli v létě roku 2018 brutálně napadnout poškozeného, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti. Muž utrpěl středně těžké zranění. Okresní soud v roce 2021 rozhodl, že Jiří Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení.

Další účastníci konfliktu, obžalovaní Michal Dunka a Radek Čonka a Dunková, dostali podmínku. Rostislav Drška se podle původního rozhodnutí okresního soudu protiprávního jednání nedopustil.

Ústecký krajský soud však loni v únoru vyhověl odvolání státního zastupitelství a tří z obžalovaných a původní rozsudek v celém rozsahu zrušil a soudu nižší instance nařídil, aby doplnil dokazování o výslechy některých svědků a provedl ztotožnění pachatelů činu.

Poškozený dostal medaili

Svědkové se ve svých výpovědích při minulém hlavním líčením vesměs shodovali se zněním obžaloby. Incident vyvolala podle nich hádka dvou žen v brouzdališti, které na sebe vulgárně křičely. Jedna z nich se snažila napomenout dítě, které v brouzdališti topilo jiné dítě. Do konfliktu se v dobré víře zklidnit situaci vložil poškozený. Po chvíli se ale na něj vrhla skupina mladých mužů a začal krvavý lynč mladíka.

„Dva ho drželi, každý za jednu ruku, a další mu nakládali pěstmi do břicha a obličeje,“ řekla jedna svědkyně. Další si incident pamatují podobně.

Poškozeného Davida Michajlaka později vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí Za hrdinství za záchranu lidského života.

Za krvavou rvačku na koupališti v Dubí padly dva tresty vězení a tři podmínky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám