Hlavní obsah

Žalobce chce zrušit osvobození Rittiga a spol. v kauze DPP, hraje se o odposlechy

Právo, mar
Praha

Pražský vrchní soud v pondělí začal projednávat odvolání v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP). Státní zástupce Adam Borgula navrhl zrušení rozsudku, který v tzv. jízdenkové kauze zprostil obžaloby lobbistu Iva Rittiga, exšéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka a dalších 15 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý generální ředitel DPP Petr Dvořák (v první řadě vlevo) u Vrchního soudu v Praze

Článek

Jedním z důkazů, které chce státní zástupce před soudem probrat, jsou prostorové odposlechy pořízené v kanceláři MSB Legal a také záznamy ze sledování zásilek, které do a z advokátní kanceláře mířily.

Soud to totiž nepřipustil stejně jako použití prostorových odposlechů z apartmánu lobbisty Rittiga v hotelu Ventana. „Nalézací soud se nevypořádal se všemi důkazy a okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Tato pochybení mají vliv na správnost skutkových zjištění,“ podotkl Borgula.

Žalobce nemůže použít odposlechy Rittiga v kauze jízdenek

Krimi

Státní zástupce navrhl, aby byl osvobozující verdikt pražského městského soudu z loňského května zrušen a kauza se tam vrátila k novému projednání. To odmítají obžalovaní i jejich advokáti.

„Odvolání pana státního zástupce je polemikou s tím, jak soud vyhodnotil důkazy,“ prohlásil třeba advokát Jiří Matzner, podle kterého si Borgula „vybírá důkazy tak, jak se mu to hodí“. „Byly provedeny všechny důkazy pro spravedlivé posouzení věci,“ reagoval další z advokátů Vlastimil Rampula.

Soud zprostil obžaloby lobbistu Rittiga v kauze jízdenek dopravního podniku

Krimi

Kauza DPP má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které podnik uzavřel v roce 2008 kvůli zajištění prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů přes množství zahraničních firem.

Škoda podle obžaloby v součtu dosáhla téměř k půlmiliardě korun. Podle nepravomocného rozsudku ale k tunelování podniku nedošlo a žádná škoda nevznikla.

Na vilu půjčili Dvořákově matce advokáti Rittiga

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám