Hlavní obsah

Obstavili majetek exmanažera CzechTourismu

Právo, Jakub Kotalík, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie zajistila majetek obviněného exmanažera státní agentury CzechTourism Aleše Pangráce. Podezřívá ho z přihrávání zakázek vlastní firmě a také z přijímání úplatků. Ty se však detektivům zajistit nepodařilo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Deník Právo získal usnesení, kterým policie obstavila Pangrácovi parcelu na Domažlicku. Pozemek koupil od radnice v Bělé nad Radbuzou za 343 tisíc korun. Parcelu o téměř 700 čtverečních metrech získal loni v květnu. Stalo se tak v období, kdy ještě působil ve státní agentuře a zároveň měl na starosti zakázky, které byly podle policie „cinknuté“.

„Při prověřování se výnos nepodařilo zcela dohledat, ale podařilo se dohledat majetek, který by mohl být použit jako hodnota za výnos z trestné činnosti,“ uvedla policie v dokumentu.

V průběhu prověřování se výnos nepodařilo zcela dohledat, ale podařilo se dohledat majetek
Z policejního usnesení

Podle vyšetřovatelů Pangrác z pozice ředitele Odboru regionálního partnerství a pro obchodní vztahy CzechTourismu zadával a nechával zadat veřejné zakázky společnosti Clever ADS. Tuto firmu ale podle detektivů po celou dobu existence ovládal.

Smlouvy na workshopy

„Skrytě za ni jednal, uzavíral obchodní vztahy a této společnosti objednal jménem CzechTourismu příslušné služby,“ napsali do dokumentu o zaplombování pozemku policisté. Aby zakázky nebudily pozornost, byla firma podle usnesení napsaná na plzeňského advokáta Tomáše Tomšíčka. Pangrác podle detektivů smlouvy s agenturou uzavíral bez jeho vědomí.

„Loni se můj klient seznámil prostřednictvím policie se skutečnostmi, které dokládají, že byla zneužita jeho identita. Tato osoba měla jeho jménem vystupovat jako jednatel společnosti,“ řekl Právu advokát Prokop Beneš, který zastupuje Tomšíčka.

Podle něj byla Tomšíčkova role taková, že na přání klienta založil zmíněnou společnost. Poté o ní nikdy neslyšel a neprováděl žádné kroky. Co se dělo mezitím, se dozvěděl až od policie. Advokát Tomšíček v kauze figuruje jako poškozený. Ve věci podal také trestní oznámení.

Policie obvinila 10 lidí kvůli zakázkám CzechTourismu, ministryni Dostálovou řeší zvlášť

Krimi

V rejstříku veřejných zakázek našel deník Právo šest kontraktů mezi státní agenturou a firmou skrytě ovládanou Pangrácem. Dvě z nich jsou přímé objednávky za sto tisíc korun, pod nimiž je Pangrác podepsán jako objednávající. CzechTourism si u Pangrácovy utajované firmy objednal třeba uspořádání seminářů v regionech. Předmětem této objednávky byl pronájem konferenčních místností, zajištění občerstvení a techniky.

V dalším případě státní agentura pro turismus zaplatila za zajištění workshopů jeden milion korun. Jiný kontrakt popisuje objednávku marketingových služeb rovněž za milion korun. Týkal se vytvoření, vytisknutí a distribuce 200 brožur.

Podle policie někdejší ředitel zneužíval své postavení v agentuře a ovlivňoval zadávací řízení tak, aby zakázky získávala Clever ADS. Měl si tímto způsobem přijít na více než 1,3 milionu korun. Kontaktovat tuto společnost se Právu nepodařilo. Telefonní číslo uvedené na jejích stránkách neexistuje.

Peníze z úplatků

Další peníze Pangrác podle kriminalistů inkasoval z úplatků. Policie se domnívá, že pomáhal získat zakázky spřízněným dodavatelům, kteří byli ochotni úplatek zaplatit. Tito dodavatelé měli posílat peníze dvěma Pangrácovým firmám.

Obě společnosti uplácejícím vystavovaly faktury za poskytování služeb v poradenské či zprostředkovatelské činnosti, aby zakryly skutečnou podstatu finančních toků. Policie spočítala, že takto byly zmanipulovány zakázky zhruba za 25 milionů korun a na úplatcích si měl obviněný přijít nejméně na 3,5 milionu (obě částky bez DPH).

Policie obvinila manažera CzechTourismu

Krimi

„Ano, obvinili mě. Ale víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekl Pangrác serveru Seznam Zprávy. Byl obviněn z manipulace s tendry, porušení povinností při správě cizího majetku, poškození cizích práv a přijetí úplatku. Hrozí mu za to až 12 let ve vězení.

Spolu s ním policie obvinila dalších devět lidí, které podezírá z podplácení. Podle médií je jedním z nich i náměstek primátorky Karlových Varů Petr Bursík (ODS).

CzechTourism je příspěvkovou organizací ministerstva pro místní rozvoj. Když loni na podzim kriminalisté zasahovali v agentuře, prohledávali i ministerstvo. Ministryni Kláře Dostálové (ANO), která měla dříve jako náměstkyně CzechTourism na starosti, při domovní prohlídce zabavili notebook. Policie ji prověřuje, obviněna dosud nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám