Hlavní obsah

Policie obvinila 10 lidí kvůli zakázkám CzechTourismu, ministryni Dostálovou řeší zvlášť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili deset lidí kvůli veřejným zakázkám státní agentury CzechTourism. Bývalého manažera jednoho z odborů české centrály agentury obvinili kriminalisté z manipulací s tendry, dalších devět lidí z podplácení. Ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (nestr. za ANO) vyčlenila policie k samostatnému řízení. Případ se týká tendrů za 27,3 milionu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

O deseti obviněných informoval v pondělí mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i ministryni Kláru Dostálovou (za ANO), která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Podle České televize (ČT) řeší kriminalisté její případ samostatně.

Sama Dostálová tvrdí, že o vyšetřování žádné informace nemá. „Musím říct, že od listopadu mě nikdo z policie nekontaktoval. Vše, co se od té doby děje, tak se dočítám pouze z médií. Nyní jsem ráda, že je tam nový pan ředitel, který má za úkol udělat spoustu opatření. Budeme sedět i nad akčním plánem, abychom dali vše do pořádku,” řekla novinářům krátce ministryně před pondělním jednáním vlády.

Policie obvinila manažera CzechTourismu

Krimi

Policisté kvůli případu zasahovali v listopadu na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu. Důkazy zajišťovali rovněž na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Služební počítač odnesli také z bytu ministryně.

V soudním příkazu k domovní prohlídce u Dostálové, který již dříve citovala ČT, stálo, že ministryně rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o výdajích CzechTourismu ve prospěch vyvolených osob zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup. Dostálová tehdy prohlásila, že se cítí absolutně nevinná, nepochybila, všechno může zdokumentovat a plně spolupracuje s policií.

CzechTourism podle auditu uzavřel 48 problematických smluv

Domácí

Podle agentury šlo o pochybení jednotlivce. Média již dříve uváděla, že jde o bývalého ředitele odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleše Pangráce, který byl odvolán kvůli výsledkům auditu. Z toho vyplynulo, že agentura CzechTourism uzavřela 48 problematických smluv.

Výběr článků

Načítám