Hlavní obsah

Obří podvod s charitou: Tisíce oklamaných poslaly nadaci desítky milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Platnost přísloví o chuti, která roste s jídlem, podle policie beze zbytku naplnila skupina podezřelých, která tahala z lidí peníze na charitu. Zprvu drobné příspěvky na péči o hendikepované s časem rostly, až gang vytvořil dokonce call-centra, odkud důvěřivce lanařili najatí telefonisté. Za tři roky si měli přijít na 40 milionů, obětí je 20 tisíc.

Tisková konference k případu nadačního podvodu.Video: Novinky

 
Článek

O případu ve středu informovala mluvčí policie Eva Kropáčová, podle ní má počátek v roce 2020, kdy se parta známých rozhodla pro rychlý výdělek. Vzešla z toho nadace zaměřená na nemocné a hendikepované lidi.

Peníze začali shánět tak, že telefonicky obvolávali lidi a žádali je o příspěvek. První seznam telefonních čísel podle vyšetřovatelů obstaral jeden z podezřelých ve svém bývalém zaměstnání.

Oběti oslovovali legendami například o hendikepované malé holčičce, pro kterou shánějí invalidní vozík, jindy vybírali peníze na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka a podobně.

„Můj syn má rakovinu.“ Kyberšmejdi vylákali z lidí miliony

Bezpečnost

Aby vše vypadalo věrohodně, osloveným za peníze posílali certifikát o příspěvku nadaci a vždy malý dárek, o kterém tvrdili, že je z chráněné dílny. Mezi takovými předměty byla třeba vařečka, svíčka nebo malý andílek. Ve skutečnosti se ale podle policie jednalo o různé zboží z velkoskladů či vlastní výroby.

Příspěvky se pohybovaly od několika stovek korun až k několika tisícům, a jak posléze ukázal další vývoj, byl to teprve začátek.

„Když zjistili, že je v naší zemi mnoho hodných a důvěřivých lidí, kteří jsou ochotni přispět na nemocné, svůj ‚business‘ rozjeli ve velkém. Pronajali si několik kanceláří, kde zřídili call centra a najali několik lidí. Ti měli za úkol pokračovat v obvolávání dárců a jako odměnu dostávali podíl z každého zaplaceného balíčku,“ popsala Kropáčová.

Devět obviněných od 21 do 50 let

„Jejich výdělek se tedy odvíjel od toho, kolik důvěřivých lidí přesvědčí. S vidinou vysokého výdělku neváhali a mnohdy používali metody založené na psychickém nátlaku a emocionálním vydírání,“ zmínila mluvčí.

Nadace měnila názvy, například Nadační fond snů a nadějí, Nadační fond snů a nových nadějí, Nadační fond Happy Days Kids. Obvinění se podle policie snažili trestnou činnost zastřít tím, že malou část z vylákaných peněz používali skutečně na charitativní účely, což pak prezentovali veřejně na internetu.

Jak přesně se podařilo činnost gangu rozkrýt, policie neuvedla. Kropáčová uvedla, že na zatýkání došlo na konci června, kdy v jednom dni skončilo s rukama v poutech a s obviněním z podvodu na krku devět lidí, z nichž je šest mužů ve věku od jednadvaceti let do devětadvaceti let a tři ženy ve věku od devětadvaceti do padesáti let.

Nevolejte, ozveme se, prosí policie oběti

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili dvě auta za celkem tři miliony korun, peníze na účtech v řádech statisíců nebo přes milion korun v bezpečnostních schránkách.

Vzhledem k tomu, že se podle policie jednalo o organizovanou skupinu a vznikla značná škoda, hrozí obviněným až desetileté vězení. Vyšetřovatelé se státním zastupitelstvím navrhovali uvalení vazby u čtyř z obviněných, soud jim vyhověl u jednoho.

Vyšetřování případu pode Kropáčové pokračuje a kriminalisté postupně kontaktují oběti podvodu. V této souvislosti mluvčí zdůraznila, že policisté již znají totožnost všech poškozených, kteří si zaslaný balíček od nadace vyzvedli, a ozvou se jim.

„V současné chvíli tedy nepotřebujeme, aby nám poškození volali a kontaktovali nás,“ dodala Kropáčová.

Zneužil prosby o pomoc a vysál invalidní seniorce účet, obvinila policie mladíka z Jičínska

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám