Hlavní obsah

Obhájkyně policisty zpochybňovala výpovědi svědků

Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

V 2. kole projednávání přepadení pošty na Růžovém Vrchu v Karlových Varech, v němž je souzen z možné loupeže 25letý policista Jan B., se snažila jeho obhájkyně Věra Říhová především poukázat na rozdíly mezi výpověďmi svědkyň. Soudce Tomáš Mahr nakonec přelíčení odročil na čtvrtek 10. července, neboť obhajoba žádala vyslechnout další dva svědky.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Závod horských kol na sjezdovce Razula bude opět atraktivní podívanou.

Článek

Obžaloba viní mladého kriminalistu, který je nyní postaven mimo službu, že 20. prosince loňského roku přepadl zmiňovanou pobočku pošty, odkud si odnesl 13,6 tisíce korun. Pracovnice pošty tři dny na to v lupiči rozpoznaly policistu Jana B., který přišel na pobočku k přepážce zaplatit složenku. Na číslo 158 o tom informovaly policii. Vyšetřující policisté za další tři dny na to přivedli svého kolegu Jana B. zpátky na poštu, aby, jak v pondělí uvedli u soudu, "podle jeho zevnějšku mohly pracovnice pošty identifikovaly skutečného viníka přepadení".

Policisté svědkyním příliš nevěří

"Já jsem jej jako policista vyloučil z podezření, protože se mělo jednat pouze o podobu lupiče," uvedl u soudu kriminalista kpt. Jiří Kožíšek, který případ vyšetřoval. "Vyloučil jsem jej na základě poznatků z prvního dne vyšetřování, popisu pachatele, kdy měl mít podle svědkyň lupič dlouhé světlé vlasy a pronikavé oči modré barvy, což kolegy Jan B. nemá. To jsou tři markanty, na základě kterých byl obžalovaný vyloučen," uvedl Kožíšek, podle kterého s předvedením Jana B. na poštu k identifikaci souhlasili prý jak svědkyně, tak policejní nadřízení Hladík a Roušal. Na dotaz soudce Mehra, zda neuvažovali jako vyšetřovatelé o identifikaci podezřelých mezi jinými osobami, jak je to běžné, Kožíšek uvedl, že nikoliv.

"Když jsme se na poště svědkyň ptali, zda jsou si na sto procent jisté, že se jedná o pachatele, tak říkaly, že ne, s tím jsme také odjeli," hájil svůj postup Kožíšek. Jak však už při prvním líčení uvedly svědkyně z pošty, policisté přijeli se svým kolegou, v kterém u soudu bez pochybností poznaly lupiče, v přátelském objetí a se snahou svědkyně přesvědčit, že se jen zmýlily při jeho identifikaci. "Pořád nám říkaly, že jsme se spletly a nakonec odcházeli s tím, že má jejich kolega dvojníka," uvedla přepadená pošťačka při prvním líčení.

Nejasností je více

"Proč jste nejednali podle trestního řádu a ve chvíli, kdy jste se dozvěděli, že jeden z podezřelých je policistou? Proč jste nepředali případ inspekci ministra vnitra," ptal se státní zástupce Stanislav Lukavský předvolaného kriminalisty Kožíška. "Nadřízení souhlasili s tím, abychom jeli ověřovat podobu. Kdyby to nebyl policista, tak by tam s námi nejel," hájil se policista, podle kterého se otec obžalovaného, bývalý šéf úřadu vyšetřování v Karlových Varech, do případu nikterak nepletl a nezasahoval.

Podle obhájkyně je výpověď poštovních úřednic nevěrohodná. "Navzájem se postupně utvrdily, že pachatelem je můj klient," uvedla Říhová, která poukazuje na rozpory ve výpovědích svědkyň. "Státní zástupce odmítl vyslechnout svědky, které nyní nechávám předvolávat k soudu. Kdyby je vyslechl, nemuseli bychom tady vůbec být," kritizovala obhájkyně. "Jedná se o nešťastný omyl," dodala. "Obžaloba je založena na výpovědích dvou svědkyň, které na sto procent určily jako pachatele loupeže obžalovaného Jana B.," odmítl pochybnosti státní zástupce, který nechtěl předjímat rozhodnutí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám