Hlavní obsah

Nožem se ohnal po sokovi v lásce, usmrtil ale jeho malého syna. Hrozí mu až 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký krajský soud se začal zabývat loňským konfliktem v Mostě, při kterém zemřelo čtyřleté dítě. Dvaatřicetiletý Michal Pokuta čelí obžalobě z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování. Dítě, které měl jeho otec během incidentu v náručí, utrpělo bodnořezné zranění a na místě zemřelo. Pokutovi, který odmítl, že by čin spáchal úmyslně, hrozí až dvacetiletý trest.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Michal Pokuta v soudní síni

Článek

Soudce Martin Parolek na úvod procesu informoval obžalovaného o možnosti dohody o vině a trestu. Ten návrh odmítl s tím, že se zněním obžaloby nesouhlasí.

„Nechtěl jsem nikomu ublížit a neměl jsem to v úmyslu. Toho kluka jsem miloval. Je mi moc líto, co se stalo,“ řekl před soudem.

V krátkém prohlášení pak uvedl, že muž, s nímž měl konflikt, ho neustále napadal, že se bál o partnerku, o dítě i o sebe. Na otázky soudce odmítl odpovídat.

Policie obvinila muže, který zabil v Mostě dítě, z pokusu o vraždu a usmrcení

Krimi

V přípravném řízení obžalovaný vypověděl, že konflikt mezi ním, biologickým otcem dítěte a matkou, která byla partnerkou Pokuty, byl dlouhodobý. „Choval se jako stalker,“ řekl o sokovi v lásce.

„Mrzí mě, že jsem vytáhl ten nůž. Chtěl jsem mu jen pohrozit. On se ale otočil, udělal krok ke mně a nastavil malého,“ vypověděl Pokuta na policii.

Konflikt se stal na sklonku loňského května v Rozmarýnově ulici před zdejší základní školou. Italský otec dítěte přijel do Mostu, aby se setkal s bývalou partnerkou a svým synem.

Do jejich hádky, při které držel muž v ruce klacek, se zapojil Pokuta, který byl pod vlivem pervitinu a marihuany. Podle svědků muži opakovaně vyhrožoval, že ho zabije.

„Ačkoli si musel být vědom nebezpečnosti svého jednání, přiběhl během probíhající hádky rychle zezadu k poškozenému, který v danou chvíli utíkal, a přitom držel oběma rukama na své hrudi syna,“ popisuje obžaloba čin.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Michal Pokuta v soudní síni

„V okamžiku, kdy se poškozený začal se synem v náručí otáčet směrem k obžalovanému, učinil obžalovaný nečekaně levou rukou, v níž svíral nůž, výpad vůči poškozenému,“ stojí dále v obžalobě.

„Dítě zasáhl do krku, zranění byla natolik závažná, že jakákoliv pomoc neměla šanci na úspěch,“ dodala státní zástupkyně Klára Kubátová, podle které se obžalovaný dopustil tří trestných činů.

Pokutovi hrozí trest v rozmezí od 12 do 20 let, protože se podle obžaloby dopustil pokusu o vraždu ve druhém odstavci, tedy s rozmyslem.

To však obžalovaný odmítá. „Klient se k činu doznal, je připraven nést následky svého jednání. Nesouhlasíme ale s právní kvalifikací za vraždu po předchozím úmyslu,“ řekl novinářům obhájce Daniel Volák.

Hlavní líčení bude pokračovat na sklonku března výpověďmi předvolaných svědků a soudních znalců.

Dítě ubodané na ulici v Mostě se stalo obětí incidentu mezi dvěma muži

Krimi

Útočník na dítě v Mostě byl na drogách, tvrdí svědci. Pobodání viděla patnáctiletá dívka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám