Hlavní obsah

Nezmizel. Syner se vyjádřil k informacím, že jeho šéf figuruje v liberecké korupční kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Šéf společnosti Syner Petr Syrovátko, který má být podle informací médií mezi obviněnými kvůli podezření z korupce kolem zakázek pro Liberec, je podle tiskového mluvčího firmy v kontaktu s policií a brzy se vrátí do Česka z ciziny. Vyjádření zveřejněné ve čtvrtek bylo reakcí na tvrzení, že policie neví, kde je. O samotném trestním stíhání se v prohlášení nehovoří.

Foto: Profimedia.cz

Petr Syrovátko, majitel společnosti Syner a vlastník hokejových Bílých Tygrů Liberec

Článek

„Dříve publikované informace, že policie neví, kde se Petr Syrovátko nachází, se nezakládají na pravdě. Od úterního šetření jsou Policii ČR jak společnost Syner Group, tak i fyzická osoba Petr Syrovátko plně nápomocni a poskytujeme požadovanou součinnost,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí firmy Ondřej Paclt s tím, že jeho šéf je na zahraniční cestě.

„V co nejkratším termínu se vrátí do ČR, aby byl nápomocen vyšetřování celé záležitosti, o jeho návratu je police průběžně informována,“ dodal bez dalšího mluvčí.

Jméno majitele velké stavební firmy a prezidenta týmu hokejových extraligových Bílých Tygrů Syrovátka zmínila média v souvislosti s dosud sedmi obviněnými lidmi v kauze podezření z korupce při zadávání tendrů, kterou řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu. Ta zasahovala v úterý na liberecké radnici.

Kauza zakázek pro Liberec: Dva obviněné poslal soud do vazby

Krimi

Liberecká státní zástupkyně Kateřina Doušová uvedla, že počet obviněných nemusí být konečný, přičemž potvrdila, že aktuálně se policie chystá předat usnesení o zahájení trestního stíhání dalšímu člověku, na což má dojít v následujících dnech.

Podle některých médií, například Seznam Zprávy či Náš Liberec, by tím osmým trestně stíhaným měl být právě Petr Syrovátko, jenže kriminalistům se ho nepodařilo dosud najít a doručit usnesení o zahájení trestního stíhání, což je jednou z podmínek, aby se člověk stal obviněným.

O případném trestním stíhání Syrovátka či spekulacích o něm, se mluvčí Syneru v tiskové zprávě nezmiňuje. Po doplňujícím dotazu Novinek ohledně toho, zda má být Syrovátko skutečně obviněn, případně mu to policie již i sdělila, mluvčí s odpovědí odkázal na zmíněnou tiskovou zprávu Syneru na webu.

Policie obvinila sedm lidí kvůli švindlu se zakázkami v Liberci

Krimi

Žalobci u dvou ze zatím sedmi obviněných navrhli uvalení vazby, o čemž bude ve čtvrtek odpoledne rozhodovat Okresní soud v Liberci. Soudce Petr Hoček uvedl, že návrhy se týkají Lukáše Hýbnera z odboru správy veřejného majetku na radnici v Liberci a Josefa Nadrchala z firmy Investing CZ. Vazbu státní zastupitelství podle soudce odůvodnilo rizikem, že by mohli stíhaní na svobodě ovlivňovat svědky či další spoluobviněné.

Soudce dále potvrdil, že mezi trestně stíhanými je náměstek libereckého primátora Petr Židek (ODS), kterého ale policie po obvinění pustila na svobodu, tudíž podnět žalobci k návrhu vazby nepodala.

Další jména v kauze soudce nesdělil. Podle serveru Náš Liberec se policie zajímá ještě o firmy Bagro-Trans a JK Silnice.

Tři případy, podezření z několika trestných činů

Vyšetřování vyšlo najevo po úterním zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v budovách liberecké radnice, kde prohledali několik kanceláří, a v soukromém S Toweru.

Státní zastupitelství pak ve středu informovalo, že se jedná o tři případy týkající se zadávání veřejných zakázek pro města Liberec a Smržovka, například na opravy silnic. Obviněné policie podezírá různě z korupce, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Policie zasahuje v budovách radnice v Liberci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám