Hlavní obsah

Kauza zakázek pro Liberec: Dva obviněné poslal soud do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Okresní soud v Liberci uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí. Jde o Lukáše Hýbnera z magistrátu a Josefa Nadrchala z Investing CZ. Vyhověl tak žádostem policie a žalobců u obou jejich návrhů. Důvodem je riziko, že by trestně stíhaní mohli ovlivňovat svědky v kauze. Celkem stíhá policie v případu zatím sedm lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ze sedmi zadržených a obviněných bylo pět propuštěno a u dvou, ve věci dozorované Okresním státním zastupitelstvím v Liberci, byly soudu podány návrhy na vzetí do vazby,“ uvedla náměstkyně ústeckého krajského státního zastupitelství Kateřina Doušová.

Soudce Petr Hoček uvedl, že návrhy se týkají Lukáše Hýbnera z odboru správy veřejného majetku na radnici v Liberci a Josefa Nadrchala z firmy Investing CZ. Vazbu státní zastupitelství podle soudce odůvodnilo rizikem, že by mohli stíhaní na svobodě ovlivňovat svědky či další spoluobviněné.

Soudce dále potvrdil, že mezi trestně stíhanými je náměstek libereckého primátora Petr Židek (ODS), kterého ale policie po obvinění pustila na svobodu, tudíž podnět žalobci k návrhu na vazbu nepodala.

Policie obvinila sedm lidí kvůli švindlu se zakázkami v Liberci

Krimi

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice, kde prohledali několik kanceláří, a v soukromém S Toweru.

Státní zastupitelství po zásahu ve středu informovalo, že se jedná o tři případy týkající se zadávání veřejných zakázek pro města Liberec a Smržovka, například na opravy silnic. Obviněné policie podezírá různě z korupce, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

V jednom z případů policie obvinila šest lidí, včetně úředníka libereckého magistrátu, ve druhé věci jednoho podezřelého a ve třetí kauze dosud na obvinění nedošlo.

Půta: Vydal jsem počítač, domovní prohlídka nebyla

Ohledně zmíněného třetího případu, ke kterému žalobci zatím nesdělili žádné podrobnosti, web Náš Liberec s odkazem na své zdroje informoval, že v něm policie prověřuje podezření z korupce kolem výstavby obří solární elektrárny v Ralsku, přičemž kvůli tomu v úterý provedla i domovní prohlídku u hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Hejtman webu sdělil, že nebyl a není policií prošetřován a nemá informace o tom, že by se to týkalo někoho z členů krajské rady.

Dále ale odmítl odpovídat na podrobnější dotazy bez porady s právníky a k případu svolal tiskovou konferenci, na které potvrdil policejní návštěvu na své adrese a dotazy kriminalistů na solární elektrárnu v bývalém vojenském újezdu Ralsko.

Rovněž upřesnil informace o údajné prohlídce jeho bydliště. „Asi mohu říct, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu, což jsem učinil, a policie potom upustila od provádění domovní prohlídky,“ upřesnil Půta.

Celkově podle svých slov podal policii vysvětlení a poskytoval další součinnost. Dále zmínil, že podepsal mlčenlivost. Podle informací, které dostal, a otázek, na něž odpovídal, podle něj toto vyšetřování nesouvisí s kauzou kolem veřejných zakázek na liberecké radnici, stejně jako s firmami a lidmi, jejichž jména ve zmíněné věci zaznívají veřejně.

Policie zasahuje v budovách radnice v Liberci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám