Hlavní obsah

Neumím moc česky. Ruská jednatelka firmy z Turnova soudu vysvětlovala podezřelý vývoz hlavic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Obyčejné hlavice pro vrty na hledání vody, nebo nebezpečný materiál zneužitelný pro výrobu jaderných zbraní? Takovou otázku bude muset rozlousknout brněnský krajský soud v případě firmy NRB – New Rock Bits z Turnova a její jednatelky Iriny Iščukové. Podle obžaloby se firma pokusila v rozporu se zákonem vyvézt vrtné hlavice do Pákistánu.

Irina Iščuková svou vinu před soudem odmítla, o obchodu prý vůbec nevědělaVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Podle státního zástupce Jiřího Zemka se firma nejprve téměř dvě stovky hlavic pokusila exportovat přes Hamburk. Tamní orgány ale zásilku zadržely a vrátily zpět do Česka s tím, že jde o tzv. zboží dvojího využití, a pro takový vývoz je potřeba speciální povolení.

Firma pak podle veřejného žalobce sice požádala ministerstvo průmyslu o povolení, ale aniž by počkala, opětovně se hlavice pokusila vyvézt přes Slovinsko. „Obžalovaná přitom věděla, že vývoz lze realizovat pouze za použití individuálního povolení,“ zdůraznil státní zástupce Zemek s tím, že došlo k pokusu zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití.

„O tomhle obchodu jsem vůbec nevěděla“

Jednatelka, Ruska už třicet let žijící v tuzemsku, vinu odmítla a popsala, že ve firmě vlastně o ničem nevěděla. „O tomhle obchodu jsem vůbec nevěděla. Exportujeme do celého světa včetně USA nebo Austrálie. Tohle měl být první obchod do Pákistánu. Nevěděla jsem, že zboží už bylo jednou vráceno, ani jsem neměla přístup do datové schránky. Nerozumím totiž tak dobře česky,“ vysvětlila Iščuková.

USA uvalily sankce na firmu z Karlových Varů. Přispěla k vývoji ruských zbraní

Válka na Ukrajině

Zmocněnec společnosti pak u soudu upozornil, že hlavice lze jen těžko zneužít. „Jdou použít jen k hledání vody, k hledání uranu se používají úplně jiné hlavice,“ zdůraznil.

V případu už dostala podmínku bývalá manažerka společnosti. Ta popsala, že obchody se sjednávaly v Rusku a v Česku se odehrála jen výroba.

„Neměla jsem informaci o tom, že by šlo o zboží podléhající povolení. Když to z Hamburku vrátili, jednatelé řekli, že to pojede jinak. A já jsem měla v tu chvíli skončit. Bylo mi jasné, že to je špatně. Tohle byla záležitost pánů z firmy, kteří nás v tom nechali,“ povzdychla si žena s odkazem na to, že firma měla ještě další dva jednatele a vliv v ní měl i manžel Iščukové.

Všichni tři muži jsou ale mimo dosah české justice.

Dokazování bude před brněnským soudem pokračovat výslechy dalších svědků a listinnými důkazy.

Vláda rozhodla o zmrazení majetku Ruska v Česku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám