Hlavní obsah

Nemocnice se musí omluvit ženě, kterou sterilizovala bez jejího vědomí

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Vítkovická nemocnice v Ostravě se musí písemně omluvit 23leté Heleně Ferenčíkové, které zde lékaři před čtyřmi lety provedli při porodu druhého dítěte sterilizaci bez jejího vědomí. Rozhodl o tom v pátek ostravský krajský soud. Jde o první případ ze zhruba osmi desítek údajně nezákonných sterilizací, kterými se česká justice zabývala.

Článek

Matka dvou malých chlapců se formou žaloby domáhala také náhrady za fyzickou a psychickou újmu ve výši jeden milión korun. Tu ale soud zamítl s tím, že uplynula tříletá promlčecí lhůta. Nemocnice musí ženě podle verdiktu soudu zaplatit pouze náklady na soudní líčení.

Vedení soukromé nemocnice tvrzení romské ženy od počátku odmítalo. Tvrdilo, že Ferenčíková byla o všem poučena a se sterilizací dala výslovný písemný souhlas. Soud ale toto tvrzení vyvrátil. "Je zřejmé, že žalobkyně nedala kvalifikovaný souhlas k tomuto zákroku. Tím došlo k zásahu do jejích osobnostních práv," uvedla soudkyně.

Vítkovická nemocnice, která má nyní jiné vlastníky, zatím neví, jak se k verdiktu soudu postaví a zda se proti němu odvolá. "Soud nepřihlédl k tomu, že lékaři jednali v zájmu zachování zdraví pacientky, která podruhé rodila císařským řezem, měla ztenčenou dělohu a hrozilo, že při dalším těhotenství praskne," sdělila mluvčí nemocnice Simona Součková.

Ferenčíková byla s rozsudkem spokojená

Právní zástupkyně Ferenčíkové Michaela Tomisová rozsudek přivítala. Spokojená je i poškozená Romka. "S tím, že neuspějeme s požadavkem na náhradu újmy, jsem trošku počítala, protože na tuto věc existují různé právní názory," řekla Tomisová s tím, že ještě zváží možnost odvolání proti nepřiznání odškodného. Soud ale podle ní vydal jednoznačně pozitivní signál směrem k nemocnicím. "Lékaři se mají chovat v souladu se svým svědomím, nesmí to ale být v rozporu s právy pacientů," dodala Tomisová.

Kvůli sterilizacím bez výslovného souhlasu rodiček, provedeným převážně v průběhu 90. let minulého století, se na právníky dosud obrátilo asi osm desítek většinou romských žen, převážně z Ostravska a ze severních Čech. V Ostravě tyto ženy dokonce založily vlastní spolek a pravidelně se scházejí.

Kauzou, které se dostala až na parlamentní půdu, se zabývala také kancelář ombudsmana, která před několika měsíci podala policii prvních osm podnětů k zahájení trestního stíhání kvůli nedobrovolným sterilizacím. Jde o zákroky za posledních třicet let. "Vzhledem k období i počtu jde o ojedinělé případy, kterých je skutečně málo," uvedl před časem ombudsman Otakar Motejl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám