Hlavní obsah

Nelegálních migrantů výrazně přibývá

Počet nelegálních migrantů letos výrazně stoupl. Nejčastěji jde o Syřany, kteří přijíždějí z Turecka a míří přes Česko do Německa či Rakouska. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navýšil počty míst v uprchlických zařízeních a chce zpřísnit postihy pro převaděče. Pokud by se situace nelepšila, nelze vyloučit znovuzavedení hraničních kontrol se Slovenskem.

Foto: Profimedia.cz

Pomezí, 15. 9. 2018, kontrolní akce na Chebsku zaměřená na odhalování nelegální migrace

Článek

„Nemůžeme zavírat oči před tím, že čísla ilegálních migrantů v posledních měsících výrazně rostou. Česko musí všemi dostupnými prostředky minimalizovat negativní dopady migrační situace na život a bezpečnost občanů,“ řekl Rakušan.

Počet zadržených příchozích migrantů stoupl k letošnímu 21. srpnu už na 3651. Za celý loňský rok jich bylo 1330, v dřívějších letech se tyto počty pohybovaly kolem dvou až čtyř set. Během letošních letních měsíců byla tranzitní migrace vyšší dokonce i v porovnání s rokem 2015, kdy Českem prošla velká migrační vlna.

Stovka zadržených denně

Policie dělá na hranicích se Slovenskem namátkové kontroly. Denně zajišťuje kolem stovky migrantů. Nejčastěji se v této souvislosti do ČR dostávají Syřané, kteří se na nelegální tranzitní migraci podílejí 76 procenty, následují Afghánci a Turci.

„Především Jihomoravský a Zlínský kraj jsou velmi dotčeny. Záchyty, které v posledních týdnech a měsících máme, jsou veliké,“ konstatoval ministr. Vnitro kvůli tomu navýšilo kapacity Správy uprchlických zařízení, kam jsou umísťováni migranti, které policie zachytí na našem území.

„Chceme, aby tranzitní migrace přes ČR byla kontrolovaná, nebyla neřízená a aby každý zajištěný cizinec, se kterým přijdeme do styku, byl podroben důkladné lustraci, ověření totožnosti a sejmutí biometrických údajů,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Klimatická migrace poroste, svět na ni není připraven

Zahraniční

Spolu s policií se odbor bezpečnostní politiky při ministerstvu vnitra připravuje také na zpřísnění postihů pro nelegální převaděče.

„Budeme to projednávat s ministerstvem spravedlnosti. Tresty a postihy pro ty, kteří jsou zodpovědní za příchod nelegálních migrantů, budou opravdu velké,“ přislíbil Rakušan a zopakoval, že Česko bude nadále odmítat kvóty na přerozdělování uprchlíků.

Šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v reakci na Rakušanova slova poznamenal, že o možném zpřísňování bude vždy „těžká debata“. „Úplně si nemyslím, že když se někde zvýší nějaké tresty, že se nějaká nekalá činnost začne ze dne na den dít méně. Je to tedy na diskusi, ale ještě jsme o tom (s Rakušanem) nemluvili,“ podotkl Blažek.

Policisté mohou zadržené syrské migranty vracet zpět na Slovensko, odkud přišli. Případně jim dají výjezdní příkaz, na základě kterého musí do třiceti dnů opustit zemi.

„Sýrie spadá mezi země, kam nelze cizince vyhostit. Cizinec může požádat o vízum strpění, od začátku roku vedeme nula žádostí, z 99 % dodržují povinnost stanovenou příkazem a ve lhůtě naši zemi opustí,“ popsal Vondrášek.

Na ostrově v hraniční řece Evros zemřela pětiletá syrská dívka. Uštkl ji štír

Zahraniční

Letos se takto policie snažila předat zpět na Slovensko 583 lidí. Slovenská strana zatím akceptovala čtyři žádosti a 561 jich odmítla. Krátkou cestou přijala země 47 migrantů.

Speciální cvičení

Policejní prezident proto ve středu bude jednat se svým slovenským protějškem o dalším postupu, zejména kvůli důslednému dodržování mezinárodních smluv upravujících předávání občanů.

Kvůli možnému zavedení tvrdých opatření se na hranicích Česka se Slovenskem koná od úterý speciální dvoudenní cvičení. Kromě policistů se ho účastní na 150 příslušníků armády a 30 celníků. Od půlnoci z pondělka na úterý zajistili dalších 35 nelegálních migrantů.

„Cvičení není proto, abychom zadrželi co největší počet migrantů, ale abychom si ověřili připravenost složek, zda máme plány dobře nastaveny a výkon služby můžeme provádět bezchybně,“ komentoval ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Cizinecká policie loni odhalila 11 170 cizinců pobývajících v Česku nelegálně, o 4077 více než v roce 2020. Je to nejvyšší počet za posledních deset let, statistiky však významně ovlivnila pandemie covidu-19, protože zahrnovala cizince, kteří vstoupili do ČR legálně, ale nesplnili protiepidemická nařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám