Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce řeší postup žalobců při výslechu policejních špiček

Právo, Radim Vaculík

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už řeší postup olomouckých vrchních žalobců, kteří tento týden vyslýchali policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho v souvislosti s chystanou reorganizací celorepublikových útvarů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Je to věc, kterou se zabývám,“ řekl ve středu Právu bez dalších podrobností Zeman.

Náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár a šéf tamního odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda v pondělí strávili celkem čtyři hodiny v budově policejního prezidia, kde postupně Tuhého s Laubem zpovídali.

Prověřují, zda aktuální reorganizace nesouvisí s údajnými tři roky starými plány podsvětí na odstranění šéfa protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Roberta Šlachty.

O výsleších se vědělo dopředu

To, že policejní prezident se svým náměstkem podávali v konkrétní trestní věci vysvětlení, není úplně obvyklé. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana to však nebylo poprvé.

Kritika na hlavu olomouckých žalobců se však snesla proto, že o plánovaných výsleších Tuhého a jeho náměstka hovořili veřejně už minulý týden, tedy dříve, než se vše odehrálo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Sami vrchní žalobci přitom v minulosti opakovaně upozorňovali na to, že nemohou konkrétní úkony v rámci aktuálních kauz komentovat s odkazem na skutečnost, že trestní řízení je neveřejné.

Proto se jejich nynější postup vůbec nelíbil například ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), který v úterý v rozhovoru pro Právo uvedl, že se pondělní výslech konal v přímém přenosu, a že ho tedy zajímá, proč tomu tak bylo.

„Myslel jsem si, že trestní řízení je neveřejné, a budu chtít odpovědi na otázky, jestli opravdu existuje důvodné podezření,“ řekl redakci Chovanec.

Související téma:

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám