Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud zprostil soudce Čapka kárné žaloby

Právo, Miroslav Homola
Teplice

Předseda Okresního soudu v Teplicích Jan Tichý neuspěl s kárnou žalobou na svého podřízeného Miroslava Čapka. Tomu dával za vinu mimo jiné nevhodné vyjadřování o svých spolupracovnících a nařízených. Rovněž jej také vinil z účasti v rozkladové komisi Českého statistického úřadu, kdy byl Tichý přesvědčen, že to nebylo v souladu s výkonem funkce soudce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miroslav Čapek (vpravo) s obhájcem Stanislavem Balíkem u NSS v Brně

Článek

Kárná žaloba mu vytýkala například tón dopisu, který adresoval někdejšímu předsedovi okresního soudu Romanu Dobešovi. Stěžoval si v něm na kolegu a poukazoval na údajně nerovný přístup vedení k domnělým pochybením jednotlivých soudců.

Celou záležitost přirovnal obhájce Miroslava Čapka, bývalý ústavní soudce Stanislav Balík, téměř k praní špinavého prádla a k mrhání časem práce senátu Nejvyššího správního soudu. Ten by se měl podle Balíka zabývat rozhodně vážnějšími záležitostmi, než jakým byla žaloba z Teplic.

Nicméně, jak Balík ve své obhajobě připomněl, je dobré, aby soud vymezil, zda je či není přípustná přítomnost soudce v takovém orgánu, jakým je komise Českého statistického úřadu. „Není to tak, že by kárně obviněný přijal činnost manažera ve veřejném domě. A stačí se jen podívat, kolik úřadů a ministerstev se honosí tím, koho mají ve svých rozkladových komisích,“ uvedl Balík, který jako ústavní soudce proslul svými květnatými výklady.

O kárné provinění nešlo

Projednávanou záležitost také označil jako spor pro spor, žabomyší válku s tím, že nejlepší by bylo, kdyby obě strany od soudu odešly s prostým podáním ruky a napříště již „s prominutím hodiny neobtěžovaly senát kárného soudu,“ uvedl Balík.

Zároveň však tento právní expert naznačil, že se velmi obává toho, jak může vůbec fungovat spolupráce mezi soudci okresního soudu v Teplicích a jak mohou takové zjevně nevstřícné vztahy ovlivňovat chod soudu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Stanislav Balík, (zcela vpravo) se svým mandantem obviněným Miroslavem Čepkem u kárného soudu v Brně. Zcela vlevo je žalující předseda OS z Teplic Jan Tichý.

Kárný senát dospěl k závěru, že ani v jednom případě nešlo o provinění. Dopis kritizující kolegu, který inicioval obnovu řízení v jedné z Čapkových kauz, označil Balík za čistě faktografický, navíc interní, určený pouze předsedovi soudu. Těžko tak prý mohl ovlivnit důvěryhodnost justice navenek. Kárný senát dospěl k závěru, že ani v jednom případě nešlo o provinění.

E-mailem rozesílal fiktivní rozhovory

Čapka kárný senát však již potrestal v jiné záležitosti loni. Desetiprocentní snížením platu na čtvrt roku bylo trestem za provinění, kdy v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres – včetně novinářských – fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje.

Soudce tak podle kárného senátu napomohl šíření nactiutrhačného materiálu. Čapek podal ústavní stížnost, zatím o ní není rozhodnuto.

Pětapadesátiletý Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl také poslancem za KSČM a Levý Blok, poté se vrátil do taláru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám