Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil Pacovským doživotí a 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud ve čtvrtek v neveřejném jednání zrušil všechny rozsudky nad Čechorakušanem Ladislavem Pacovským a jeho synem Johnem v případu trojnásobné vraždy v Litvínovicích na Českobudějovicku. Ladislava Pacovského poslal soud za dvojnásobnou vraždu na doživotí do věznice se zvýšenou ostrahou. Jeho syn John putoval za vraždu třetího muže na 13 let do vězení s ostrahou.

Článek

Nejvyšší soud shledal, že dovolání obou obviněných jsou důvodná, řekla mluvčí Nejvyššího soudu Marika Komoňová. Zároveň ale rozhodl o vzetí Pacovských do vazby.

Podle dostupných informací je to poprvé, co Nejvyšší soud vyhověl dovolání doživotně odsouzeného. "Nejvyšší soud zrušil jak rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích, tak usnesení pražského vrchního soudu a věc vrátil Krajskému soudu v Českých Budějovicích k novému projednání a rozhodnutí," řekla Komoňová.

Krajský soud v Českých Budějovicích o vině obou mužů za trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojování rozhodl v únoru 2004. [celá zpráva] Oba se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze, ten ale obě odvolání zamítl jako nedůvodná. [celá zpráva]

Podle rozsudku českobudějovického krajského soudu Pacovští loni 22. července zastřelili tři členy rodiny, která bydlela v Litvínovicích v jejich sousedství. Příbuzní ženy byli zavražděni na ulici a podle krajských soudců byli doslova popraveni, protože vrazi na ně stříleli zezadu.

Johna usvědčují jen nepřímé důkazy

Vzájemné vztahy byly narušeny již v době, kdy se Pacovský starší rozváděl se svou manželkou Hanou. Žena před ním utíkala právě k sousedce, kde vždy našla azyl. Od té doby Pacovský rodinu často napadal.

Prvoinstanční soud případ uzavřel tak, že Ladislav Pacovský na místě zavraždil syna sousedky a vážně zranil jejího manžela. Ten zemřel při převozu do nemocnice. John pak zabil jejího zetě, který přiběhl příbuzným na pomoc.

Právě jeho však nikdo neviděl střílet, takže byl odsouzen pouze na základě nepřímých důkazů. Sám vinu popírá, ovšem bylo prokázáno, že se střílelo ze dvou různých zbraní a zároveň ze dvou různých míst.

Po činu byli nějakou dobu na útěku. Zásahová jednotka je zatkla na zahrádce restaurace v Praze.

Reklama

Související články

Pro litvínovického vraha potvrzeno doživotí

Čechorakušan Ladislav Pacovský (50) po dnešku definitivně rozšíří řady doživotně odsouzených vězňů. Pražský vrchní soud totiž ve středu zamítl jeho odvolání...

Výběr článků

Načítám