Hlavní obsah

Litvínovičtí vrazi: otec doživotí, syn 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na doživotí do vězení v pátek poslal českobudějovický krajský soud českého emigranta Ladislava Pacovského za loňskou trojnásobnou vraždu v Litvínovicích. Jeho syn John dostal 13 let. Pokud bude rozsudek pravomocný, stane se tak 26 vězněm, který u nás stráví zbytek života ve vězení.

Foto: H-Triatlon

Houmrův triatlon

Článek

Trestní senát otce se synem uznal vinným z vraždy tří mužů, která se stala loni v červenci. Motivem měla být nenávist, která padesátiletého Pacovského i jeho jednadvacetiletého syna dohnala až k zastřelení tří mužů rodiny ze sousedního domu. Bývalá manželka Pacovského se totiž právě tam uchylovala, když ji chtěl zbít. 

Podle obžaloby Pacovský starší zastřelil souseda a jeho syna. John pak zbraní jiné ráže zavraždil i sousedova zetě. Pacovský mladší byl odsouzen navdory tomu, že ho žádný ze svědků, kteří většinou vypovídali utajeně, neviděl střílet.

Soud tak v případě Pacovského staršího vyhověl návrhu státního zástupce Petra Žižky. U Johna však oproti jeho žádosti udělil trest při nižší hranici trestní sazby. Advokáti obžalovaných navrhovali pro otce trest v rozmezí od 15 do 25 let a pro syna úplné zproštění viny.

Při odůvodnění výše vyměřeného nejvyššího trestu pro Ladislava Pacovského předseda senátu Roman Bárta zdůraznil, že oba Sassmanovi byli zastřeleni zákeřně zezadu, tedy zvláště zavrženíhodným způsobem. "Skýtá se zde přirovnání, že byli obžalovaným popraveni," řekl Bárta.

Pozůstalým se neomluvil

Proces s tzv. litvínovickými vrahy začal v pondělí. Zahájení hlavního líčení se zúčastnili oba obžalovaní. Další projednávání se však konalo jen za přítomnosti jednadvacetiletého Johna. Na dnešek soudce oba předvolal. Pacovský starší však ani dnes nepromluvil a pozůstalým, kteří proces sledovali, se neomluvil.

Po loňské střelbě oba Pacovští dva dny unikali spravedlnosti. Zásahová jednotka je zatkla v Praze, kde seděli v jedné zahradní restauraci. Během soudního jednání se objevila obvinění, že Pacovský starší píše obyvatelům Litvínovic výhrůžné dopisy, které někdo propašoval z vazby. Místní se však o tom bojí mluvit ze strachu před pomstou, kterou na nich prý může vykonat John zcela ovlivněný výchovou otce.

Pacovský starší se proti verdiktu na místě odvolal, jeho syn se zatím nevyjádřil.

Reklama

Související články

Svědci neviděli syna Pacovského střílet

Dalšími výslechy utajovaných svědků, čtením listinných důkazů a projekcí videozáznamu z rekonstrukce činu, pokračovalo v úterý u Krajského soudu v Českých...

Výběr článků

Načítám