Hlavní obsah

Nejvyšší soud výjimečně zasedne veřejně kvůli chlípnému lékaři Bartákovi

Brno

Nejvyšší soud (NS) se při vyřizování dovolání lékaře Jaroslava Bartáka potrestaného 14 lety vězení za sexuální násilí na asistentkách uchýlil k nezvyklému kroku. Svolal dvoudenní veřejné jednání, přestože prakticky všechna dovolání jinak vyřizuje za zavřenými dveřmi. Termín jednání je stanoven na 16. a 17. července, vyplývá z databáze InfoSoud. Mluvčí soudu Petr Knötig potvrdil, že Barták se jednání osobně zúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lékař Jaroslav Barták

Článek

NS drtivou většinu dovolání v trestních věcech odmítá, aniž by se případem detailně zabýval, a neveřejně obvykle rozhoduje i v těch kauzách, které přezkoumává. Veřejné jednání kvůli Bartákovi proto bude výjimečné.

Lékař Barták dostal 14 let vězení, přísedící při čtení rozsudku zkolabovalaVideo: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékař si loni v červnu vyslechl pravomocný souhrnný trest. Konkrétně jej postihl za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Hájil se tím, že žádné ženě vědomě neublížil, naopak prý byl vůči nim galantní a choval se gentlemansky.

Plánoval vraždy

Jeho právní zástupci uvedli, že neexistují důkazy o lékařově trestné činnosti, a zpochybnili výpovědi asistentek jako nevěrohodné.

Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil je, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Deník Právo koncem loňského roku informoval, že policie Bartáka nově viní také z přípravy vraždy tří lidí. [celá zpráva]

Barták se prý domlouval na vraždách s několika dalšími vězni. Po odhalení jej vězeňská služba přemístila do jiného zařízení. Nyní je podle dostupných informací ve věznici v Rýnovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám