Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal řidičky, která se srazila s motorkářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kdo nese odpovědnost za nehodu, při níž řidička osobního auta nedala při odbočování vlevo přednost protijedoucímu motorkáři, který ovšem v obci jel téměř stokilometrovou rychlostí? Pražský městský soud urputně trval na tom, že vinu nese řidička, kterou také potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Nejvyšší soud (NS) ale byl opačného názoru.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Podle NS žena za volantem nemohla rozumně předpokládat, že motorkář takto dramaticky překročí rychlost, a proto řidičku obžaloby zprostil.

K nehodě došlo už před čtyřmi lety. Žena za volantem Mazdy 3 měla dle obžaloby přehlédnout protijedoucí motocykl BMW a začala odbočovat vlevo. Při manévru do ní ale motorkář narazil a utrpěl těžká zranění. Trestní soudy se pak pustily do nechvalně známého soudního ping-pongu, tedy že si opakovaně vracely a rušily svá rozhodnutí.

Obvodní soud pro Prahu 9 ženu dvakrát osvobodil, po zásazích Městského soudu v Praze ji už ale na potřetí odsoudil. Žena pak podala dovolání a Nejvyšší soud se jí zastal, když vyslovil i závazný právní názor, jak má Městský soud na případ nahlížet. Ten si ale stál za svým a ženu znovu odsoudil. Ta opět podala dovolání a Nejvyšší soud tentokrát už sám ženu definitivně obžaloby zprostil.

Soud potrestal vnučku, měla získat od babičky s demencí milionový majetek

Domácí

„Jde-li o posouzení trestní odpovědnosti řidiče za nehodu, k níž došlo v souvislosti s provozem na pozemních komunikacích, je nutné zohlednit jednak to, zda se tento řidič svým jednáním dopustil porušení konkrétních právních předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích, jakož i to, zda měl možnost a schopnost předvídat, že k této nehodě dojde,“ řekla k rozhodnutí mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková.

Soudci připomněli princip omezené důvěry v dopravě, což znamená, že řidič se může spolehnout na to, že ostatní účastníci provozu budou dodržovat zákony, pokud to v konkrétní situaci není jasně opačně. „Po účastníkovi silničního provozu nelze spravedlivě požadovat, aby bez dalšího předpokládal možné porušení pravidel tohoto provozu jinými účastníky a aby tomu přizpůsobil své počínání,“ vysvětlila Tomíčková.

Seniorka za volantem smetla na Kladensku motorkáře

Krimi

„Důsledkem principu omezené důvěry v dopravě je, že řidič, který je povinen dát přednost v jízdě, může spoléhat na to, že vozidlo s právem přednosti v jízdě se pohybuje povolenou rychlostí a nikoliv takovou, která ji překračuje téměř dvojnásobně, což znemožňuje při předvídatelných a pozorovatelných okolnostech provést odbočovací manévr,“ řekla mluvčí.

Soudci uzavřeli, že pokud by motorkář jel podle předpisů, k nehodě by vůbec nedošlo. „Obviněná nemohla rozumně očekávat jízdu poškozeného téměř dvojnásobnou rychlostí, než je v daném úseku nejvyšší povolená rychlost,“ zakončila Tomíčková.

Anketa

Zavinila podle vás nehodu řidička, která při odbočování vlevo nedala přednost motorkáři, nebo motorkář, který jel příliš rychle?
Řidička
7,6 %
Motorkář
82,3 %
Za nehodu mohou oba stejně
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16570 čtenářů.

Seniorka za volantem smetla na Kladensku motorkáře

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám