Hlavní obsah

Kontroverzní diskotéky Bandera party v Plzni s omluvou přejmenovali

Plzeň

Ukrajinské diskotéky, pořádané v plzeňském klubu Aréna pod kontroverzním názvem Bandera party, změnily název. Původně odkazoval na vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války Stepana Banderu a vzbudil před časem rozruch na sociálních sítích. Věcí se začala zabývat policie a ohradil se i magistrát.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na facebookové stránce akce se nyní objevil příspěvek s omluvou a informací o změně názvu akce na Ukrainian Party (Ukrajinská party), podepsaný bez jmen organizátorkami akce.

„Omlouváme se všem, kterých se původní název dotkl. Neuvědomili jsme si, jak velké emoce osoba S. Bandery v části české společnosti vyvolává. My ho vnímáme jako bojovníka za samostatnou a demokratickou Ukrajinu proti stalinské sovětské diktatuře a vězně zatčeného nacistickým gestapem. Nemůžeme ale opomíjet i jeho stinnou stránku a otřesné činy některých jeho následovníků,“ uvádí se v prohlášení.

Policie v Plzni řeší diskotéky s názvem Bandera party

Krimi

Lidé na sociálních sítích kritizovali to, že akce svým názvem vyznávala nacismus. Bandera za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů jednostranně vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu.

Byl ale zatčen gestapem a uvězněn. Jeho přívrženci mezitím na některých místech spolupracovali s Němci, jinde proti nim bojovali.

Poté brutálně vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny a podle polských odhadů zabili přes 100 tisíc lidí.

KOMENTÁŘ: Oceňování banderovců barví Ukrajinu do hněda - Alex Švamberk

Komentáře

Na svědomí měli také vyvražďování Židů a volyňských Čechů. Bandera je považován za jednu z nejkontroverznějších postav evropských dějin. V říjnu 1959 jej v Německu zavraždil sovětský agent.

Organizátoři akce v oznámení dále uvedli, že nechtějí vést historickou polemiku, ale ani nechtějí nikoho v Česku provokovat – proto změnili název.

„Událost jsme bez mediálního zájmu uspořádali v minulosti, proběhla jako běžná taneční zábava a zúčastnilo se i mnoho našich českých kamarádů. V ČR žijeme již trvale mnoho let a moc si zdejších lidí vážíme. Ještě jednou se omlouváme za název akce, který vyvolal tolik emocí, nenávisti, příběhů a nepravd. Přejeme si mír a klid bez fašismu i nacismu pro Ukrajinu i pro Českou republiku,“ uzavřely v prohlášení organizátorky akce.

Uctívejte nové hrdiny, ne Banderu, vzkázala Varšava

Zahraniční

Věcí se stále zabývá policie a prověřuje a vyhodnocuje všechny okolnosti, řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Pořadatelé na internetu už dříve uvedli, že akce je především podporou ozbrojených sil Ukrajiny.

Z výtěžku diskotéky, která se konala 14. ledna, byly podle nich pro potřebu armády zakoupeny spacáky, termoprádlo, taktické rukavice, karimatky, prostředky osobní hygieny a léky na první pomoc.

Petříček: Uznání banderovců neschvaluji, musíme ale najít způsob, jak to řešit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám