Hlavní obsah

Nechtěl čekat v koloně, tak se otočil přes tramvajový pás. 50 tisíc a ztráta řidičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Stát v koloně na ulici Nové Sady v Brně se loni na začátku září už nechtělo řidiči terénního vozu Patriku Kubáníkovi. Se svým Nissanem Patrol se proto rozhodl otočit přes středový travnatý tramvajový pás. Při manévru poničil čerstvě položený trávník se zavlažováním a ujel. Brněnský městský soud mu v pondělí za poškození cizí věci vyměřil pokutu 49 500 korun a na rok mu sebral řidičský průkaz. Rozsudek není pravomocný.

Neukázněný šofér poničil nový travnatý koberecVideo: Petr Kozelka, Novinky/Policie ČR

 
Článek

Dělníci loni v létě na Nových Sadech pracovali na celkové rekonstrukci tramvajového kolejiště. To je vedeno uprostřed ulice v travnatém pásu odděleném od vozovky na obou stranách vyvýšeným květinovým pásem. Právě tudy se rozhodl projet Kubáník. „Stál jsem v koloně, manželka mi volala, kde jsem tak dlouho, a já se neudržel. Myslel jsem, že se nic nestane. Navenek to vypadalo jako normální tráva,“ tvrdil před soudem Kubáník.

Řidič offroadu v Brně vyzrál na kolonu. Zlikvidoval přitom nový tramvajový pás

Krimi

„Klient mohl popírat, nebyl přistižen při činu a ztotožněn. Zavlažovací zařízení tam nebylo možno předpokládat. Nesouhlasíme s vyčíslením škody ani s tím, kolik metrů čtverečních muselo být opraveno. Škoda tam nemohla být vyšší než deset tisíc korun, to už by nešlo o trestný čin. Navrhovaný trest je zcela nepřiměřený, exemplární,“ argumentoval mužův obhájce.

Foto: Policie ČR

Neukázněný šofér poničil nový travnatý koberec

Státní zástupkyně oponovala, že Kubáník dobře věděl, co dělá. „Vědomě a s rozmyslem přejel přes vyvýšený obrubník, pak přes koleje a při nájezdu na druhý obrubník uvízl. Vystoupil, provedl uzávěrku diferenciálu, přejel další obrubník a odjel. To vše jen proto, aby si zkrátil cestu. Musel si být vědom toho, že nějakou škodu může způsobit,“ zdůraznila žalobkyně.

Opilý řidič jel v Praze tramvajovým kolejištěm

Krimi

Kubáník škodu 16 tisíc korun na poškozeném travním koberci a zavlažovacím zařízení uhradil, sveřepě ale bojoval o to, aby nebyl odsouzen za úmyslný trestný čin. Jak u soudu totiž přiznal, znamenalo by to konec s jeho podnikáním v oboru ochrany osob a majetku. „Pokud bych byl odsouzen, přišel bych o oprávnění držet zbraň. Přijdu o práci, o všechno,“ snažil se ještě přesvědčit soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Patrik Kubáník u soudu

Soudkyni Soňu Nováčkou ani takový trudný výhled na konec mužovy živnosti nepřesvědčil. „Obžalovaný má řidičský průkaz dlouhou dobu a musí mu být známo, že na takto oddělený tramvajový pás se nesmí vjíždět. Soud nemá důvod pochybovat o tom, že škoda je dostatečně vyčíslená. Musel být srozuměn s tím, že pokud bude pás přejíždět, nějakou škodu může způsobit. Soud proto uložil odpovídající peněžitý trest, a protože skutek spáchal v souvislosti s řízením auta, byl uložen i trest zákazu řízení,“ rozhodla Nováčková.

Případ ale ještě není u konce, Kubáník se na místě odvolal a jeho jednání tak posoudí ještě Krajský soud v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám