Hlavní obsah

Návštěva skončila bitím a popálením

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Nelidské útrapy trvající plné tři dny prožil v zajetí svých dvou známých 52letý muž ve Zlíně. Původně plánované posezení u láhve vína se zvrhlo v násilnosti, po nichž oběť skončila v péči lékařů se zlomeninami, pohmožděninami a především bolestivými popáleninami na genitáliích, hýždích a vnitřní straně stehen.

Foto: Václav Vlasák

Na konci štafetového běhu skončily drogy symbolicky v koši na odpadky.

Článek

Násilnosti, o nichž muž po převozu do nemocnice vypověděl, otřásly i zkušenými policisty, kteří už zažili ledacos. "Nechat někoho tři dny bez pomoci s popáleninami druhého stupně, navíc na tak citlivé části těla, nad tím zůstává rozum stát," poznamenal policejní rada Karel Mana.

Muž šel 17. března navštívit s lahví vína příbuzného do jednoho z obytných domů ve Zlíně. Příbuzného nezastihl, potkal tam ale známé, kteří ho pozvali k sobě. Údajně se všichni znají z místních hospod. Po společné pitce muž druhý den ráno zjistil, že nemá peněženku s 2 500 korunami a hodinky. Hostitelé ho pak začali bít.

Muž ze strachu násilníky kryl

"Kopali ho do celého těla včetně hlavy, pak ho nechali klečet u radiátoru a požadovali orální sex. Když muž odmítl, stáhli mu kalhoty, zezadu mu na tělo nalili hořlavinu a zapálili," popsal událost mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. Těžce popálený muž pak neměl dost sil, aby se pokusil o útěk. Násilníci pak ještě dva dny pokračovali v občasném bití. Způsobili mu zlomeniny tří žeber a pohmožděniny hrudníku a obličeje. Až 20. března mu zavolali záchranku.

Kvůli výhrůžkám pachatelů zraněný muž nejprve tvrdil, že se poranil sám. "V nemocnici pak řekl, že pokud bude o zraněních mluvit, pak jedině s policisty. Přesto nám to zdravotníci hned nehlásili. Dověděli jsme se to až 2. dubna," podotkl Mana, který postup personálu nemocnice nechtěl dál komentovat. Dodal pouze, že zatímco podle trestního řádu musí zdravotníci hlásit případy, u nichž mají podezření na kriminální čin, podle zdravotnických zákonů takto postupovat nemusí.

Útočí bez důvodu

Zraněný muž je stále v péči lékařů. Jeho stav je stabilizovaný. "Oba pachatele už jsme dopadli. Soud na ně uvalil vazbu. Byli obviněni z ublížení na zdraví a zbavení osobní svobody, za což jim hrozí dva až osm let vězení," dodal policejní mluvčí.

Násilnostem nepředcházel žádný konflikt. "Jeden z těch dvou útočníků je ale známý tím, že v opilosti inklinuje k násilnickému chování. Kvůli tomu byl u nás již třináctkrát prošetřován. Třeba předloni v bytě přepadl jiného muže, oloupil ho o 150 korun a pak ho nutil skočit z okna v šestém patře. Když neposlechl, brutálně ho zbil tyčí," dodal mluvčí Mitáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám