Hlavní obsah

Násilnosti fanoušků v Opavě vyšetřuje speciální tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/OPAVA

Fotbalové násilí s každým odehraným zápasem v Gambrinus lize stoupá. Střetům a vysokým škodám leckdy nezabrání ani stovky nasazených policistů. Místo na sportovní utkání se totiž "fanoušci" sjíždějí na předem smluvené bitky. Důkazem toho jsou i výtržnosti doprovázející sobotní zápas mezi ostravským Baníkem a Opavou, které skončily desítkami zraněných.

Foto: NPÚ Sváček

Jeden z nejmohutnějších našich hradů Landštejn

Článek

"Divácké násilí je velkým problémem dnešních dnů. Policie tomu ale podle nás věnuje dostatek pozornosti, zvlášť u vytypovaných zápasů, kde hraje například Baník nebo pražská Sparta," uvedla pro Novinky mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse však selhávají pořadatelské agentury i samotné fotbalové kluby. Před touto sezónou ministerstvo vnitra uzavřelo s fotbalovým svazem novou smlouvu, která měla zlepšit úroveň pořadatelské práce. Nyní chce vyhodnotit, do jaké míry ji svaz a jednotlivé kluby splnily.

"Nejprve musí zvládat situaci pořadatelé, protože policisté nemohou dělat pořadatelskou službu za soukromé firmy, které ty akce pořádají," hájí policisty Gross. Policie tak může nastoupit až v okamžiku, kdy jsou porušovány zákony a pořadatelům se situace vymkne z rukou.

Představitelé fotbalu se brání

Šéf soutěžního úseku Ivo Lubas je přesvědčen, že by se v zákoně měly objevit nové trestné činy a jako příklad uvádí zkušenost z Velké Británie, kde je trestné už jen vstoupit na hřiště v době zápasu. 

Sportovní ředitel teplického klubu František Hrdlička upozornil na to, že pořadatelé u vchodu mají možnost někomu zakázat vstup prakticky jen tehdy, když jeví známky opilosti, nebo má nějakou zbraň. "Problém je v tom, že ty nejradikálnější skupiny vstupují na stadión spořádaně a u vchodu nedělají potíže," řekl Hrdlička.

Registry výtržníků neexistují

Ani specialisté z protiextremistické skupiny však zatím nedisponují seznamy notorických výtržníků či vůdců jednotlivých "znepřátelených" gangů. Právě tito lidé pak působí největší škody.

"Dosud neexistuje registr osob, které se v souvislosti se sportem opakovaně účastní násilností. O jeho zřízení se ale již uvažuje, a to proto, aby byla naplněna legislativa EU," informovala mluvčí prezídia Kosinová.

Policisté se podle ní také setkávají s tím, že se čeští chuligáni domlouvají i s posilami ze zahraniční. Zejména baníkovci spolupracují s Poláky z Katovic.

"Výtržnosti kolem fotbalu nejsou využívány k páchání jiné trestné činnosti než té, která je pro ně typická - výtržnictví, poškozování cizí věci, ublížení na zdraví a útoky na veřejné činitele," odpověděla dále na dotaz mluvčí.

Zásah v Opavě stál kolem miliónu

Sobotní události v Opavě vyšetřuje speciální tým kriminalistů. "V současné době vyhodnocují videozáznamy a další důkazy se snahou zjistit další možné pachatele. Vyšetřování je teprve na začátku," řekl dnes Novinkám mluvčí opavské policie René Černohorský.

Dosud bylo devíti osobám ve zkráceném řízení sděleno podezření z výtržnictví, útoku na veřejného činitele a u jednoho pro podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

"V zákonné čtrnáctidenní lhůtě musíme předat jejich spisový materiál státnímu zástupci. Dalších šest lidí je dále prověřováno," dodal Černohorský s tím, že kriminalisté spolupracují s kolegy ze severní Moravy. Zjišťují totiž, zda zadržení již mají záznamy o podobných výtržnostech.

Vedení opavské policie odhaduje náklady na sobotní zásah proti agresivním fanouškům na více než milión. Napáchané škody na vybavení stadiónu, či na majetku soukromých osob pak jdou do statisíců.

Anketa

Chodíte jako divák/divačka na prvoligové fotbalové zápasy?
ano a žádné obavy z výtržností nemám
27,8 %
ne, už jsem podobné násilí zažil/la
20 %
ne, fotbal mě nezajímá
52,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Reklama

Související články

Policie hledá výtržníky z Bazalů

Počet obviněných fanoušků, kteří se rozvášnili při sobotním zápase Baníku a pražské Sparty v Ostravě, není konečný. Policisté totiž prohlížejí videozáznamy,...

Výběr článků

Načítám